Търсене в този блог

понеделник, 25 юли 2016 г.

Пилешко филе със сладко кисел сос


Едно от най-популярни китайски ястия е пиле в сладко-кисел сос. Признавам си и аз много го харесвам, но никога не ми е хрумвало, че мога да го приготвя у дома. Така си мислех до последния път, когато го хапвах и ме обзе желание да опитам. Не се получи както в китайския ресторант, но въпреки това се хареса вкъщи. Ястието се получи доста пикантно.


Пилешко филе със сладко кисел сос



500 гр. пилешко филе
2 белтъка
3 с.л брашно с връх
1/3 ч.л джинджифил на прах
1/3 ч.л бял пипер
олио
сол


за соса:
8 с.л кетчуп
2 с.л оцет
1 с.л захар
15 с.л вода
2 с.л брашно
сол



Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставя в купа. В друга купа се разбиват белтъците на сняг, прибавят се подправките и брашното. Пилешкото се маринова в сместа. След 20-30 минути се изпържва в загрята мазнина, като всяка хапка се отделя и пуска във врящото олио. Обръщат се и от другата страна за да се зачервят. Приготвянето на соса е много лесно. Всички съставки се смесват в касерола и се загряват. Захарта трябва да се разтопи в топлия сос. С готовия сос се заливат хапките и се поднася веднага. Приятен апетит!  

6 коментара:

  1. Теди,
    не съм приготвяла такъв тип ястия, но знам,че китайците използват предимно нишесте за овалване и запържване на месото.Доста пикантно готвят, но и твоето ястие наподобява подобен вкус.Получило се е чудесно с този сос.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги може да се замени брашното с нишесте, но аз нали го побългарих ;) Хубаво беше! Поздрави!

      Изтриване
  2. Получило е ти се. Няма глутамат, няма ресторантски вкус.

    ОтговорИзтриване
  3. Много го обичам и аз, подсети ме:)

    ОтговорИзтриване