Търсене в този блог

събота, 6 август 2016 г.

Заек със зеленчуци в гювеч



Първата рецепта за заек в блога. Надявам се не и последната ;) Не знам защо, но до сега не съм имала достатъчно желание да сготвя зайче. Най вероятно от постоянното натякване на всички около мен, че заекът е постно месо и ще стане сухо и жилаво. И затова го направих сочно и вкусно, и с достатъчно сос и зеленчуци. Ето и всички продукти и начин на приготвяне:

Заек със зеленчуци в гювеч






1 заек (около 1.5 кг.)
4 картофа
3 моркова
2 домата
1 глава лук
1 глава чесън
1 връзка зелен лук
500 гр. гъби
50 гр. сушена манатарка
1/2 ч.л черен пипер
1/2 ч.л кимион
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
1/3 ч.л чесън на прах
1/3 ч.л сминдух
1 ч.ч бира/вино
олио
сол






В купичка се накисват сушените манатарки с чаша топла вода. Главата лук се почиства и нарязва на кубчета, а пресният лук на колелца. Чесънът се бели, ако е дребен се оставя цял, иначе се нарязва. Морковите и картофите се почистват и режат на колелца, а гъбите на четвъртинки.
Заекът се нарязва на порции, овкусява се със сол, кимион и черен пипер. Всяко парче се овалва в брашно. В тиган с малко мазнина се запечатват парчета месо от двете страни.
В глинен гювеч на дъното се нареждат кръгчета картоф. Отгоре се поставя заешкото месо. Двата вида гъби се задушават за кратко и изсипват върху месото. Подреждат се морковите. Двата вида лук и чесъна се задушават,  прибавят се подправките. Сместа се изсипва в гювеча и се заравнява. Накрая се поставят ситните кубчета домати. Водата от накисването на манатарките се смесва с бирата/виното и се прибавя в гювеча.
В незагрята фурна се поставя ястието. Пече се на 200 градуса за 1.5-2 часа. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Теди,
    има разлика дали заекът е питомен или див, защото месото е различно.Дивият заек задължително предварително се маринова.Но ние преди години сме правили див заек със сини сливи, цели малки лукчета и цели глави чесън и картофи.Много се харесваше от гостите ни, никой от нас не яде заешко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, забравила съм да спомена, че заека е от магазина. При домашно гледани и диви се налага предварителта обработка. Приятна вечер!

      Изтриване