Търсене в този блог

сряда, 21 септември 2016 г.

Торта с банани и годишнина

И ето, че дошло е време, Тошко булка да си вземе.
Нежно Теди я нарича, страшно много я обича.
И защото се обичат, те във вярност ще се вричат!
Ден прекрасен са избрали, пред септември, не разбра ли?!


Тези закачливи стихове присъстваха в сватбената ни покана. С нея бяхме поканили близки и приятели на нашата прекрасна сватба преди осем години. Днес, нашето семейство празнува тенекиена сватба. С умиление си спомням сватбения ден, с всички дребни детайли. Минаха само осем години, а имам чувството, че е било цяла вечност. Имахме и хубави и лоши моменти през тези години, но въпреки това устояхме на превратностите на съдбата. Имаме нашите две деца, две прекрасни момчета. Пожелавам си преди всичко да сме здрави, всичко останало ще си го направим. Нека бъдем заедно,  да гледаме в една посока, да вървим един до друг, да се подкрепяме, да се обичаме и уважаваме. Честит празник, любов!



Торта с банани и карамел




за един блат:
2 яйца
50 гр. масло
1/2 ч.ч захар
2 с.л какао
1 ч.л бакпулвер
1 ч.ч брашно
50 гр. кисело мляко


за карамеления крем:
1 ч.ч захар
400 гр. течна сметана
400 гр. заквасена сметана
397 гр. кондензирано мляко(подсладено)
1-2 пак. желатин


за сиропиране:
50 мл. сок от компот
50 мл. червен ром


за украса и пълнеж:
5 банана
захарни фигурки




За тортата съм използвала форма 26 см., и три блата. Блатовете се приготвят един по един, след което се охлаждат върху решетка.
Разбива се мекото масло заедно със захарта, след това се прибавят яйцата. Какаото и бакпулвера се смесват с брашното. При непрекъснато разбиване се прибавя брашното,  а след това и киселото мляко. В тортена форма,  застелена с хартия за печене,  се изсипва и заглажда сместа. Блата се изпича в загрята на 190 градуса фурна. Изважда се и се охлажда върху решетка. Приготвят се два или три блата.
Захарта за крема се карамелизира,  внимателно се прибавя течната сметана. Оставя се на котлона докато карамела се разтопи. Сместа се охлажда,  а след това разбива на пухкав крем с миксер. Прибавят се заквасената сметана и кондензираното мляко. В това състояние крема е доста течен. Може да се стабилизира с помощта на 1-2 пакетчета желатин.
В поднос се поставя закопчаващ се ринг. Първият блат се поставя и сиропира. Крема се разделя на три части, като едната е малко повече от другите две. Нанася се първият пласт крем, после се поставя втория блат, отново се сиропира. Отново се намазва с крем. Два банана се нарязват на кръгчета и се подреждат отгоре. Завършва се с третия блат и последната част крем. Оставя се в хладилник да стегне за една нощ.
Изважда се от хладилника,  освобождава се от ринга и се украсява с останалите банани и захарни фигурки. Приятен апетит!

3 коментара:

  1. Прекрасно! Обичайте се, подслаждайте живота си с невероятни мигове и скъпоценни моменти! Прелестна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    честито, живот , здраве и благословение в семейството.Искренните и чисти чувства между двамата партньори в семейството са прекрасно нещо и крепят връзката при вякакви изпитания в живота.За жалост обаче в много семейства чувствата са скрити, неискренни и всичко се опира на фалшиви и измамни надежди.
    Поздравявам те за тази чудесна и много вкусна торта,празнувайте със здраве и дано и занапред отгледате децата си с много любов.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Теди, дано годините занапред са пълни с любов и разбирателство, боже, при нас минаха 27, а сякаш вчера бе...Уверявам те, ако има любов - тя става все по-силна, и ви го желая сърдечно!

    ОтговорИзтриване