Търсене в този блог

понеделник, 31 август 2015 г.

Семолина хляб



Хляб душичка, мек, пухкав, прекрасен. Не съм и предполагала, че ще се влюбя в него! Видях го при Ева Тонева, в нейния прекрасен сайт, но семолина не ми говореше нищо, а и не се задълбочих да потърся какво точно е това. Обаче като видях хляба на Катерина и реших, че задължително ще го приготвя. Прочетох, че семолината е грис и веднага отворих шкафа да проверя какъв е моя грис.



Оказа се, че имам семолина в шкафа, и много се зарадвах. Е, моята беше само двеста грама,  но въпреки това реших да го приготвя. В рецептата на Ева имаше много широки граници на водата и зехтина. Реших да се придържам към долната граница и получих чудесен хляб. Досега не бях ползвала толкова много мазнина в хляб, но се получи много добре. Ето как го приготвих:


Семолина хляб




200 гр. грис от твърда пшеница
300 гр брашно
7 гр. суха мая
2 ч.л захар
2 ч.л сол
300 мл. вода
100 мл мазнина
източник


Брашното и гриса, заедно с маята се пресяват. Добавя се солта и захарта и всичко се разбърква много добре. Постепенно се налива водата и мазнината и се замесва тесто. То трябва да е много меко и леко лепнещо. Меси се върху плот, като се добавя лъжица две мазнина. Оставя се в купа да си удвои размера. Ако нямате време може да се сложи на този етап в хладилник,  и след два три часа да се оформи хляба.



Когато тестото втаса се премесва за кратко, отново с мазнина и се поставя в термо устойчива купа( моята е от йенско стъкло ) с капак,  върху хартия за печене. Оставя се настрани да втаса отново. Преди печене се поръсва с малко грис, и се пъха в леко загрята фурна. Включва се на 220 градуса, и се пече до готовност. Оставя се да изстине върху решетка. Разрязва се напълно изстинал. Добър апетит!
250 гр Семолина
250 гр брашно
7 гр суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
350-400 мл топла вода
100-150 мл зехтин
- See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=776:semolina-bread&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.I6sNFR8e.dpuf
250 гр Семолина
250 гр брашно
7 гр суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
350-400 мл топла вода
100-150 мл зехтин
- See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=776:semolina-bread&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.I6sNFR8e.dpuf
250 гр Семолина
250 гр брашно
7 гр суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
350-400 мл топла вода
100-150 мл зехтин
- See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=776:semolina-bread&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.I6sNFR8e.dpuf
250 гр Семолина
250 гр брашно
7 гр суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
350-400 мл топла вода
100-150 мл зехтин
- See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=776:semolina-bread&catid=6:pitki&Itemid=8#sthash.I6sNFR8e.dpuf

2 коментара:

  1. Теди,
    тези хлябове стават вкусни и с царевичен или оризов грис.По - разнообразно тесто, а после и по - вкусен хляб се получава.Е, макароните на фурна са си класика и не ги забравяме.Особено, когато бързо и лесно се приготвят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина може да се ползва и друг вид грис, но аз никога не бях правила подобен хляб, затова максимално се придържах към рецептата. Слънчеви поздрави!

      Изтриване