Търсене в този блог

вторник, 1 септември 2015 г.

Супа топчета


Вкъщи супите, които най-много се харесвят са пилешката и тази с топчета. Този път вложих малко повече зеленчуци при приготвянето, и се получи много ароматна и вкусна супа. Побързах да запиша продуктите и списъка се оказа доста дълъг. Ето и рецептата :


Супа топчета





300 гр. кайма
1 яйце
1 малка тиквичка
1 глава лук
2 моркова
1 резен целина
2 домата
3-4 с.л. кисело мляко
2 щипки черен пипер
1 ч.л червен пипер
1 гнездо фиде
2-3 с.л галета
3-4 с.л брашно
2 ч.л риган
50 мл. олио
сол


Морковите, тиквичката, лука и целината се смилат в кухненски робот или настъргват. В тенжера се сипва малко олио, добавят се зеленчуците и малко вода. Задушава се докато омекнат, прибавя се ригана, черния и червения пипер и солта. Налива се вода при зеленчуците. Докато заври течността се приготвят топчетата. В купа се поставя каймата, прибавя се белтъка от яйцето, малко сол, риган, червен и черен пипер, галета. Оформят се топчета от добре омесената кайма. Овалват се в брашно. Когато заври бульона в тенжерата се пускат топчетата. Вари се докато изплуват на повърхността. Прибавя се фидето, когато то е почти сварено се прибавят настърганите домати. След пет минути се изключва котлона и се добавя постепенно разбърканите кисело мляко и жълтъка. По желание може да се добави и наситнен магданоз. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Фантастична е,Теди,много ми харесва,че си я обогатила с още зеленчуци!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва и зеленчуци да се хапват, понякога ми е трудно да прилъжа месоядните вкъщи. Налага се да хитрувам ;). Хубава вечер, Роси!

      Изтриване