Търсене в този блог

неделя, 6 септември 2015 г.

Тутманик на охлювчета



Тестените изделия винаги са ми били слабост. Не мога да се въздържа харесам ли тесто да го приготвя. Така стана и с тутманика на Танита. Рецептите, които съм приготвяла от нейния сайт са били винаги прекрасни. А тутманика на охлювчета се получи толкова апетитен, с прекрасна коричка, и мека сърцевина. Истинска наслада за сетивата. Ето и рецептата :


Тутманик на охлювчета





4+ ч.ч брашно
1 ч.ч топла вода
2 с.л олио
2 яйца
1/2 ч.ч кисело мляко
2 ч.л мая
2 ч.л захар
2 ч.л сол
5 с.л стопено масло

плънка:
2 ч.ч натрошено сирене
1 яйце


Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и две лъжици брашно. В купа се пресява брашното заедно със солта. Постепенно се прибавя киселото мляко, олиото, двата белтъка и шупналата мая. Омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито да увеличи обема си. След това се премесва, разделя се на три. Тава се намаслява и посипва с брашно. 



Сиренето се смесва с яйцето за плънката и се разделя на три части. Всяка топка тесто се разточва на правоъгълна кора. Намазва се с разтопеното масло, разпределя се отгоре третинка от плънката. Навива си на руло и се реже на шест сегмента. Всяко рулце се поставя изправено в тавата. По същия начин се приготвят и останалите две топки тесто. Така приготвения тутманик се оставя покрит да втасва. Намазва се с двата жълтъка и по желание се поръсва със семена. Пече се в загрята на 190 градуса фурна до готовност. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    през почивните дни явно си се развихрила много в кухнята.Тутманикът и сладкишът с круши са станали чудесни.Баба ми навремето много обичаше тестените изделия и редовно, почти всеки ден правеше по нещо.Подобен тутманик беше любимият и специалитет.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се вихря всеки ден, много гладни има у дома ;). И моята баба правеше чудесни тутманици, изчезваха топли-топли от фурната! Хубава нова седмица!

      Изтриване