Търсене в този блог

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Баница с шунка



Мислейки си какво не съм готвила скоро, се сетих за баница. Четох някъде за интереснен начин за подреждане на корите и по този начин я направих. На друго място четох за обръщане на баницата върху чаши. Оказа се, че не е нещо ново под слънцето, мама не беше изненадана. Имах и малко шунка в хладилника, реших да я вложа в плънката. Получи се интересна и вкусна баница. Чудесна както топла, така и студена.


Баница с шунка






400 гр. кори за баница
200 гр. сирене
200 гр. кисело мляко
300 гр. шунка
4 яйца
масло
олио


Сиренето се натрушава с вилица,  разбърква се с киселото мляко и яйцата. Шунката се нарязва на дълги ивички. В малка чашка се стопява масло, прибавя се и олио. Тава се намаслява. Взима се една кора, намаслява се, върху нея се поставя втора, която също се намаслява, накрая се поставя трета, и тя се намаслява. Така приготвените кори се нагъват на хармоника и се поставят върху половината тава. Приготвят се още три кори, които също се поставят на другата половина на тавата, като леко се застъпват по средата. Отгоре се поръсва с млечната плънка и парченцата шунка. След това тавата се завърта на 90 градуса и се подреждат две по две корите на хармоника. Така приготвени се получават общо четири за този слой. Отново се поставя млечната плънка и шунка. Отново се завърта на 90 градуса. Завършва се с нови четири кори на хармоника, две по две и леко застъпени по средата. Най отгоре се поставя останалата млечна плънка. Пече се на 180 градуса, в загрята фурна. След като се извади от фурната баницата се обръща заедно с тавата върху три чаши. Важно е тавата да е най обикновенна, а не незалепваща, защото баницата ще падне. Това е, сложно написано, но лесно за правене. Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Чудесна е баничката Теди,
    много интересна рецепта и т.к. в къщи са любители на баниците ще си запазя рецептата за последващо приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, това е само подготовката, решила съм да правя баница с месо! От 10 години ми разказват, колко била вкусна и блага! Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесно е. За месоядни като мене си е направо, ама на- не съм се сетил ...

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам баница с шунка. Аз слагам и чубрица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сподели! Следващият път и аз ще сложа. Весел петък!

      Изтриване