Търсене в този блог

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Салата с коприва


Гост кулинар в моята кухня е майка ми. Тя приготвя невероятни вкусотийки с коприва. Много любими са ни нейните пържени копривени връхчета, но те свършват мигновенно и не стигат до снимка. Нейната супа от коприва, е по различна от моите варианти с ориз, и млечна. А има и една много вкусна салата от сурова коприва. Когато е фино счукана и добре овкусена, копривата не пари, и се харесва вкъщи. Ето я и рецептата за салата:


Салата с коприва





2-3 шепи връхчета от коприва
200 гр. кисело мляко
5-6 ореха
2 скилидки чесън
1 лимон
щипка кимион
щипка черен пипер
4 с.л олио
сол на вкус



Лимонът се изцежда. Копривата се почиства и измива добре. Орехите и чесъна се почистват и счукват в хаванче. Изваждат се,  и на порции копривата се счуква добре, докато се превърне на каша. Смесва се копривата, ореховата смес, киселото мляко и лимоновия сок. Овкусява се със сол и подправки,  прибавя се олиото. Разбърква се хубаво и се сервира веднага. Приятен апетит и наздраве!






4 коментара:

  1. Еййй, Теди, има ли вече коприва?
    Когато бях дете, баба ми готвеше много често, много я обичах в най-различни ястия, но салата от коприва никога не съм опитвала.
    Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, има коприва, Миме! Все още е много млада и крехка, но точно там й е чара ;) С мама събрахме много връхчета от коприва. Усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Точно така Теди - фино счуканата прясна коприва не пари и е много вкусна.Разкошна е салатата.Много обичам и аз прясната коприва, сушената също, когато липсва прясна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм ползвала сушена коприва, но тази година съм решила да си изсуша. Ще я смеля на брашно, и ще я ползвам като добавка. Хубав ден, Ели!

      Изтриване