Търсене в този блог

неделя, 14 февруари 2016 г.

Картофени соленки с мащерка


Днес е двоен празник.  Докато по младото поколение празнува Свети Валентин, по старото обикновенно вдига наздравици за Трифон Зарезан. А има и трета категория, които празнуват двата празника. Тази третата група, май е най-многобройна. В този дух съм направила едни картофени соленки, във формата на сърце, които могат да се похапват в компанията на чаша бяло вино. Отдавна исках да опитам намачкани картофи в тесто. И опитах с тези соленки. Получи се много интересно тесто.

Картофени соленки с мащерка





3/4 ч.ч картофено пюре*
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
50 гр. масло
2.5 ч.ч брашно
1 ч.л мащерка
1/2 ч.л черен пипер
1.5 ч.л сол

за поръсване:
сусам и мак

В купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера. Прибавят се подправките. Маслото се разтопява. Смесва се с брашното, прибавя се яйцето и картофеното пюре. Сместа се оставя в хладилник за 2-3 часа.




След това се разточва и поръсва с мак и сусам. Изрязват се формички. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

* Картофено пюре приготвих, като намачках сварени картофи, и разредих с водата от варенето им.


Ето и още две рецепти, подходяща за Свети Валентин от миналата година:
Шоколадови сърца и кексчета
И най-важното за мен си остава взаимното уважение, разбирателство и гледането в една посока. Тогава има любов и душата е щастлива! Весел празник и наздраве!

4 коментара:

  1. Красиви празнични поводи да има, винаги ще ги отразим :) Чудесни сърчица. Поздрави и Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е Теди - винаги по - старото поколение са традиционалисти, а по - младото поколение е способно да възприеме новостите.Чудни са картофените соленки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, така е устроен светът, от по -възрасните традициите и опита, от по младите ентусиазма и новостите! Хубава вечер!

      Изтриване