Търсене в този блог

вторник, 16 февруари 2016 г.

Торта Къртичина



Днес моята сестра е родена. Да е здрава, усмихната, щастлива и обичана. Нека винаги постига целите си, и сбъдва мечтите си! Честит Рожден Ден, сестричке! И въпреки, че няма да празнува, аз приготвих торта, за да почерпя за здраве! Бъди щастлива! За празника приготвих дълго отлаганата торта Къртичина. С блата и крема импровизирах, но се получи много вкусна тортичка. Ето и продуктите :

Торта Къртичина




за блата:
5 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
2 ч. л бакпулвер
4 с. л какао
1/3 ч.ч олио

за крема :
600 мл. прясно мляко
1 пак. нишесте ванилия
140 гр. захар

допълнително:
200 гр. масло
200 гр. течна сметана
захар на вкус
1-2 портокала


В купа се разбиват яйцата с щипка сол. Постепенно се прибавя захарта. Брашното се смесва с бакпулвера и какаото. Към яйчната смес постепенно се добавя лъжица по лъжица от брашняната смес.
В тортена форма (28 см) се поставя на дъното хартия за печене. Намаслява се отгоре и отстрани. Изсипва се сместа за блата, и се изпича в загрята на 190 градуса фурна. Охлажда се върху решетка.
Приготвя се крем от нишестето по указанието от опаковката. Аз само намалих млякото от един литър на 600 милилитра. Загрява се 400 мл. прясно мляко,  заедно със захарта. В 200 мл. прясно мляко се разтваря нишестето. Изсипва се при млякото и се сварява. Крема се охлажда.
В купа се разбива сметаната. Кремът се разбива за кратко с миксер, прибавя се мекото масло. Постепенно към сместа се добавя и сметаната, като се разбърква внимателно.




Блата се издълбава, като се оставя борд два сантиметра отстрани. Издълбаното се разтрошава внимателно с вилица.
На дъното на блата се поставя малко крем, отгоре се нареждат колелца портокал, завършва се с крем, от който се прави купол. Накрая се поръсва с трохите от блата. Готовата торта се охлажда за поне шест часа в хладилник. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    много интересна торта.Да е жива и здрава рожденничката и да сбъдва мечтите си.Наздраве !

    ОтговорИзтриване
  2. Честита да е сестра ти,Теди,много здраве и щастие й пожелавам!Тортата е фантастична,много,много ми харесва,особено с портокалчето в средата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря, много си мила! Тортичка се получи много свежа и нежна. Весел петък!

      Изтриване