Търсене в този блог

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Наденица с лук и бира



Когато видях при Весето тази рецепта, реших да я приготвя у дома. Доста често купувам и пека наденички, а това беше начин да ги разнообразя. Малко промених рецептата, но мисля, че се получи доста добре. За гарнитура приготвих картофено пюре с кисели краставички, което чудесно допълни наденичките. Ето и моят начин:



Наденица с лук и бира





900 гр. сурова наденица (моята е телешка)
700 гр. лук
200 мл. бира
100 мл. вода( тази вода беше излишна, но първо нея сложих и после се сетих за бульона)
100 мл. домашен концентриран бульон*
сол и олио при нужда


Изпълнението е повече от лесно. Подбираме тава, в която ще се пекат надениците. Тя трябва да не е нито много голяма,  нито много малка. Лука се почиства и реже на полумесеци. Поставя се на дъното на тавата. Посолява се леко (ако се ползва солен бульон, може и да не се соли). Отгоре се подреждат надениците. Сипва се бирата и бульона. Пече се в загрята на 220 градуса фурна. По средата на печенето надениците могат да се обърнат и да се запекат от другата страна. Ако изври цялата течост се добавя малко вода. Подходяща гарнитура към наденичките са картофено пюре или ориз.




*Когато пека пържоли, цяло парче месо или наденички във фурната, много често ми остава сос (мазнина и сокове от печенето на месото) в тавата. Ако не го ползвам към печеното, го съхранявам в буркан в хладилника. Наричам го концентриран домашен бульон. И понеже не ползвам готови бульони, използвам домашния за овкусяване на различни ястия. И този път използвах от него. Получи се повече от прекрасно ;)
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Теди,
    и аз харесах тази рецепта - бърза, лесна и вкусна е.Същевременно е като готово лесно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Теди, благодаря за доверието, и твоите наденички са станали супер!

    ОтговорИзтриване