Търсене в този блог

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Кокосов сладкиш и ЧРД




Честит Рожден Ден на мен! Тази година ставам на 35. Последните няколко години бяха пълни с изпитания и житейски уроци. Надявам се да съм ги научила, за да не се налага да се повтарят. Пожелавам си най-вече здраве, след това повече радости и по-малко тревоги, любимите ми хора да са до мен, и аз до тях, много любов и разбирателство. Пожелавам си да успеем да отгледаме двете момчета, да пораснат здрави и силни мъже. Да бъдат задружни и да си помагат.
По този повод спретнах един сладкиш, който стана много вкусен, но не особенно фотогеничен. Ето и как го приготвих :


Кокосов сладкиш





3 яйца
1/2 ч. ч тръстикова захар
1/2 ч.ч бяла захар
1 ч.ч кисело мляко
150 гр. масло
1 бакпулвер
1/2 ч.ч стафиди
3/4 ч.ч кокосови стърготини
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч фини овесени ядки
2 пак. ванилова захар


за крема :
250 гр. маскарпоне
1 ч.ч кокосови стърготини
мед на вкус

допълнително:
течен шоколад
кокосови стърготини




В купа се разбива мекото масло и тръстиковата захар. Прибавят се жълтъците и ваниловата захар. Продължава да се разбива. Киселото мляко се прибавя,  а накрая брашното. Стафидите, кокосовите стърготини и овесените ядки се добавят и разбъркват с лъжица. В друга купа се разбиват белтъците, заедно със захарта. Когато удвоят обема си се прибавят към другата смес постепенно. Сместа се пече в загрята на 195 градуса фурна до готовност. Готовият сладкиш се охлажда върху решетка.





През това време се приготвя крема. Маскарпонето се разбърква с меда и кокосовите стърготини. Последните могат да се запекат леко, и охладят преди да се прибавят към маскарпонето. Готовия крем се изсипва върху охладения сладкиш. Заравнава се и се прибира в хладилник за един час. Изважда се сладкишът, намазва се със слой течен шоколад и се поръсва с кокосови стърготини. Отново се охлажда в хладилник. Преди поднасяне се оставя за 15-20 минути на стайна температура. Приятен апетит и наздраве за здраве!

3 коментара:

  1. Мила Теди, честит рожден ден! Желая ти здраве и щастие, късмет, успехи и вдъхновения! Весел и вкусен празник!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    да ти е честит празника ! Желая ти най - вече здраве, а всичко останало ще ти се придаде според нуждите.В живота без изпитания не може, така се научаваме на много неща, но е важно да преодоляваме трудностите.Това ти пожелавам и на теб за в бъдеще.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Теди, съжалявам че съм пропуснала да те поздравя на време, но от сърце ти желая здраве и късмет! Няма как да не възпиташ прекрасни мъже от твоите момчета! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване