Търсене в този блог

вторник, 25 август 2015 г.

Мармалад от бъз



Когато видях при Батето рецептата за мармалад от черен бъз не се стърпях, и при първата изскочила ми възможност си набрах торбичка с черните зрънца. Обикновенно от дървесния бъз, от цветовете си приготвям сок от бъз, а тази година и сироп по Пепи. Миналата година от храстовидния бъз ми направиха сироп от бъз, който се оставя да ферментира, а тази година харесах рецептата на Батето за мармалад. Ето и количествата при мен:


Мармалад от бъз





1.5 кг. плод от храстовиден бъз
750 гр. захар
1ч.л лимонтозу


Най лесно е с ножица да се отрежат клончетата на бъза, и вкъщи да се отронят. За мармалада трябва да се използват само зрели плодчета от бъз. Наранени, изгнили или зелени плодчета се отстраняват. С вилица най-лесно се отронват зрънцата от клончето. Може да се ползват ръкавици, защото процедурата е доста цапаща.


При плодовете се добавя захарта и се оставя да престои 24 часа. На следващия ден сместа се поставя на котлон. Вари се до сваряване на плодчетата. Изважда се, пасира се и се прецежда през цедка. Връща се на котлона докато се сгъсти. Малко преди да се извади се сипва лимоновата киселина.



Насипва се в затоплени бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу докато изстинат. Консумира се по 1-2 лъжички на гладно с лечебна цел. Приятно приготвяне!

4 коментара: