Търсене в този блог

вторник, 14 юни 2016 г.

Млечни питки с овесени ядки



Това е втората рецепта, с която участвам в детския брой на електронното списание SoIntoFood. Идеята ми е за меки и пухкави млечни питки, обогатени с малко овесени ядки. Получават се вкусни питки за сандвичи. Идеални за малки палавници.



Млечни питки с овесени ядки



2 ½ ч.ч брашно
½ ч.ч фини овесени ядки
   ч.ч затоплено прясно мляко
1 ч.л суха мая
½ ч.л захар
щипка сол




Брашното се пресява заедно със солта. Маята, захарта и половината мляко се поставят в друг съд, който се оставя настрани да се активира маята. Овесените ядки се накисват с останалото топло мляко. Брашното, маята и овесените ядки се разбъркват, омесва се меко и еластично тесто. Оставя се покрито с кърпа да втасва. След като се надигне двойно отново се премесва и се разделя на шест топки. Всяка топка се оформя на питка. С помощта на дървено шишче поръсено с брашно се притиска върху всяка питка първо плюс образно, а след това на диагонално. По този начин се образуват нарези върху питките. Фурната се загрява на 220 градуса. Питките се изпичат и се изваждат върху решетка, като се покриват с чиста кърпа. Хапват се, когато изстинат. Приятен апетит!

12 коментара:

  1. Чудни питки, Теди!
    Знаех си аз, че ще ни сготвиш нещо вкусно- и трите ти предложения са прекрасни, даже си имам и фаворит! :)
    Надявам се в най-скоро време отново да ни гостуваш!
    Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, много съм щастлива да съм част от проекта! Благодаря на теб и Гери за поканата! Надявам се да съм се справила ;) Силно те прегръщам!

      Изтриване
  2. Теди,
    и това предложение е чудесно.Вкусни питки за сандвичи.В Германия преди години видях да продават и хлебчета за пикник.Те могат да се напълнят с различни продукти, имат дупка в средата.Можеш да пробваш да направиш и такъв вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, точно днес гледах по един от кулинарните канали за едно такова хлебче. Издълбаха вътрешността и го напълниха със зеленчуци на лентички и бурканче майонеза. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Теди,
      хлебчетата са с предварително направена дупка в средата и се пълнят направо, не се издълбават.Явно бяха някакви специално приготвени за пикник хлебчета.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Звучи интересно Ели, може да опитам да приготвя такива хлебчета. Хубав ден!

      Изтриване
  3. Честито гостуване на страниците на това прекрасно списание,Теди!Много харесах кошничките ти-пъстри и интересни,а питките личи,че са душичка мекички!Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за милите думи! Радвам се, че си харесала рецептите ми! Усмихнато и весело лято!

      Изтриване
  4. Чудни питки и чудесен избор, отново! За децата са перфектен избор. Моите много обичат сандвичи:). Поздрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моите, Кате ;) Аз също обичам сандвичи от дете! Хубава вечер, мила!

      Изтриване
  5. Много симпатични питки! Личи си,че влагаш цялото си сърце във всичко което приготвяш! Желая ти весели и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милия коментар, Славяна! Усмихнато и слънчево лято!

      Изтриване