Търсене в този блог

вторник, 12 април 2016 г.

Пърленки с лимец



Пърленки с лимец


250 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
190 мл вода
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
1.5 ч.л захар




Брашното се пресява през едро сито. Прибавя се солта. Водата се загрява, към нея се прибавя маята и захарта. Разбърква се хубаво, когато шупне постепенно се прибавя към брашното. Меси се, докато се получи меко и еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. Когато тестото удвои обема си се разделя на четири или пет парчета. Всяко парче се разточва по-тънко или малко по дебело. Изпича се на плоча, скара или оребрен тиган. След изваждане могат да се намажат с масло и покрият с кърпа. Ако се цели да са хрупкави не се намасляват и покриват. Приятен апетит!








4 коментара:

  1. Теди,
    не съм използвала до сега брашно от лимец в тестени изделия.Твоите пърленки са чудесно предложение.Лимецът е много вкусен и предполагам ,че са станали чудни пърленките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не съм приготвяла много неща с лимец. Преди време правих едно хлебче, и сега пърленки. Уютна вечер, Ели!

      Изтриване
  2. За мен една с масло,Теди,представям си колко вкусно хрупат,чудни пърленки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко ги препекох, но много вкусно хрупаха ;) Спокойна вечер, Роси!

      Изтриване