Търсене в този блог

вторник, 8 декември 2015 г.

Царевична питка



В духа на постите е и рецептата за питка с царевично брашно. В комбинация с бяло брашно се получава чудесно хлебче, ароматно и пухкаво. Ако искате да разнообразите обикновената содена питка за бъдни вечер, може да си приготвите царевична питка. Тестото е меко и еластично и много приятно за работа. За мен месенето е прекрасно и удовлетворяващо занимание. Ето и продуктите:


Царевична питка




300 гр. брашно
150 гр. царевично брашно
7 гр. суха мая
1 ч.л сол
2 ч.л захар
270 мл. вода

Питката се приготвя много лесно. Всички съставки без водата се смесват и хубаво разбъркват в купа. Постепенно се прибавя затоплената вода. Омесва се еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. След това се примесва и поставя в купа, върху хартия за печене. Когато втори път си удвои обема, фурната трябва да е загрята на 220 градуса. Когато включваме фурната поставяме вътре да се загрява, стъклена или керамична тенжера с капак. След като фурната достигне 220 градуса, тенжерата се вади, питка се прехвърля внимателно с хартията за печене. Пече се с поставен капак, който се маха последните 7-8 минути, за да се зачерви коричката. Изстива върху решетка. Приятен апетит!

4 коментара: