Търсене в този блог

петък, 11 декември 2015 г.

Чийзкейк с мандарини



От известно време вкъщи ме преследват за направата на плодов чийзкейк. И по точно за портокалов или мандаринов десерт. Незнам защо, може бе заради дългото приготвяне, което по скоро е чакане да се охлади в хладилник, но рядко правя чийзкейк. А вкъщи много му се радват, затова се запасих с голяма доза търпение и започнах. Приготвих го в откопчаваща се тортена форма 28 сантиметра. Бисквитения слой е съвсем тънък и не се пече, но на нас така ни харесва. Ето и какво се получи накрая. 


Чийзкейк с мандарини




за бисквитения слой:
100 гр. какаови бисквити
100 гр. орехи
80 гр. масло
1 с.л какао

за млечния крем:
200 мл. течна сметана
400 гр. заквасена сметана
250 гр. крема сирене
60 гр. пудра захар
2 пак. ванилова захар
6 гр. желатин
4 с.л мед

за плодовото желе:
300 мл. фреш от мандарини
80 гр. захар
4 гр. желатин


Бисквитите и орехите се смилат на ситно. Прибавят се омекналото масло и какаото. Полученото ронливо тесто се поставят на дъното на тортена откопчаваща се форма. Притиска се и заглажда с лъжица. Оставя се в хладилника, докато приготвим крема.
В купа се разбиват течната сметана и пудрата захар. В друга купа се смесват крема сиренето, заквасената сметана и меда. Прибавя се ваниловата захар. Двете смеси се обединяват. Желатина се накисва в малко студена вода. Когато набъбне се затопля на водна баня,  докато се разтопи. Прибавя се постепенно към млечната смес и сместа се изсипва върху бисквитения слой. Оставя се в хладилника докато напълно се охлади и стегне. Най-добре за цяла нощ.
Плодовото желе се приготвя, като към фреша се прибави захарта, и се загрее леко докато се разтопи. Желатина се накисва в малко студена вода и се загрява на водна баня. Когато се разтопи се прибавя към плодовата смес. Охлажда се и се изсипва върху охладения и стегнал чийзкийк. Оставя се за последно да стегне в хладилника. Освобождава се от тортения ринг. Приятно похапване!

4 коментара:

  1. Теди,
    прекрасно изглежда чийзкейка.Чудесно мандариново предложение.В къщи не са почитатели много на сметаната, но за предстоящите празници си струва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Уханно, чудесно, красиво, свежо и много вкусно предложение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване