Търсене в този блог

вторник, 29 декември 2015 г.

Мекичките на баба



Това е рецептата за мекици на моята свекърва, която приготвя за милите си внуци, когато й гостуваме. Имахме случай отново да я посетим, и да се насладим на прекрасните и вкусни, меки мекички на сутринта. Традицията в рода им повелява снахата да не се обръща с майко и татко към свекървата и свекъра, а с бабо и дядо. Затова ги кръстих мекичките на баба. Тя винаги ги прави на око, но аз сложих пропорции на моята рецепта. Моите не се оформиха така добре, като нейните, но станаха вкусни. Следвам стриктно нейната технология.


Мекичките на баба




3 ч.ч брашно
1 ч.л суха мая
1/2 ч.л сол
около 2 ч.ч вода



В купа се пресява брашното заедно със солта и маята. Налива се хладка вода, като се разбърква с лъжица. Добавя се  малко по малко толкова вода, че да се образува много меко тесто. Не се меси с ръце. Когато тестото започне леко да се отлепя от съда е готово. Оставя се завито да втасва. В чиния се сипва малко олио. Късат се парчета тесто, разтеглят се леко в чинията, и се пържат в олио. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Вкусни мекички, бих си похапнала. Интересна традиция, за първи път чувам, че към свекъра и свекървата се обръща снахата с "бабо и дядо"...има все какво да научи човек, това в кой край на България е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В южна България е, Веси! В началото и аз се учудвах, когато етървата им казваше бабо и дядо, но после свикнах. Такъв е обичаят при тях ;)

      Изтриване