Тази питка отново е поредният експеримент в кухнята, но се получи доста сполучлива. Хапваше ни се питка, но имах зелен лук, който трябваше да вложа в нещо и реших да опитам да сътворя питка с лук. После ми хрумна, че мога сиренето да го пасирам и вкарам в тестото и се получи доста интересна питка. Малко бавно втаса, може би заради студените мляко, сирене и яйца, или пък заради солта в сиренето, която може да стопира маята. Важното е, че бухна прилично и беше вкусна. Ето и как я приготвих:
Лучена питка със сирене
480-550 гр бяло
брашно
200 гр кисело
мляко(стайна температура)
200 гр
сирене(стайна температура)
1 пакет мая от 7
грама
100 мл топла вода
1 с. л захар
1 ч. л сол
2 яйца(или 1
жълтък и два белтъка)
2 връзки зелен
лук
3-4 с. л олио
Задуших лука с мазнината и 1-2 лъжички вода.
Оставих настрани да се охлади. Пасирах киселото мляко и сиренето до
финно пюре. Смесих маята със захарта и 100 мл
топла вода. Пресях 450 гр брашно, добавих
солта, направих кладенче и изсипах пасираното мляко и сирене, добавих
шупналата мая, яйцата. Оставих един жълтък за намазване. Омесих тестото, като добавих по
малко брашно и оставих под кърпа да втаса. Заради сиреново млечната смес, и най вече заради това, че при мен
бяха студени от хладилника втасването се позабави. В неизмития съд, в който пасирах
млякото и сиренето, поставих лучена смес и също я пасирах. Отделих я настрана. Втасалото тесто разделих на 4 топки.
Всяка от тях разстелих на правоъгълник и намазах с лучената смес. Завих на руло, нарязах на парчета и поставих в намаслена и набрашнена тава, или както
в случая разкопчаваща се форма за торта с хартия за печене. Оставих
отново да втаса. Намазах с отделения жълтък. Пекох питката в предварително загрята
фурна на 230 градуса първите 10 минути, след това намалих на 190 градуса за още
25 минути или докато дървено шишче излезе сухо от питката и тя се
е зачервила приятно. Това е хубава и вкусна питка с лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар