Мил спомен от детството. Много обичах тази яхния, която моята баба приготвяше. Аз не помня точно как я правеше, но ясно си спомням за сушените сини сливи, които слагаше. Толкова вкусно, толкова сладко никога не съм си хапвала. А ето я въпросната яхния, през моя поглед:
Яхния от свинско със сини сливи
700-800 гр свинско месо
7-8 глави лук
150 гр. сушени сливи(без костилки)
500 мл. доматен сок
червен пипер
1/2 чаша вино
олио
риган
сол
Накисвам сините сливи във вода. Нарязвам свинското на хапки и задушавам в олио, след като се позапържи леко добавям лука на полумесеци. Запържвам и него. Добавям виното и изчаквам да се изпари. Подправям със сол, риган и червен пипер. Добавям доматения сок и сливите. Ако има нужда добавям и малко вода. Варя до готовност. Получава се много вкусна и сладка яхния.
Признавам, не съм опитвала яхния със сушени сини сливи.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че е пропуск от моя страна, който бързо трябва да поправя :) Изглежда интересно и вкусно, Теди.
Здравей Мария, яхнията е много вкусна, особенно ако обичаш сладко-солените ястия. Ако е така непременно си я приготви ;)
ОтговорИзтриване