Търсене в този блог

понеделник, 19 януари 2015 г.

Обикновенни мъфини със стафиди




Много обичам мъфини, обичам да правя, обичам да ям, любими са на цялото семейство. Харесвам всякакви мъфини, като предпочитам сладките, но солените също са прекрасна закуска. Почти винаги променям основната рецепта и всеки път са чудесни. Не харесвам комбинацията им с различни кремове и украси. Те и така са чудесни, а ето и базовата рецепта, която търпи вариации:


Обикновенни мъфини със стафиди

 

 

2 яйца(или 1 яйце и останал ми белтък, или 2 белтъка)
1 чаша захар(чашата ми е 250 мл, но винаги оствям 1-2 пръста до ръба)
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио(или краве масло)
1 бакпулвер
3-4 с. л какао
1 капсула ванилия(или ванилова захар)
шепа стафиди
щипка сол
брашно до кексово тесто
могат да се добавят ядки или други сушени плодове
Разбърквам яйцата и солта с миксер за 2 минути, добавям захарта постепенно. Когато захарта се разтопи добавям мазнината(ако е маслото разтопявам предварително). След това добавям киселото мляко, бакпулвера и ванилията. Спирам миксера и започвам да добавям брашно, докато ми хареса консистенцията. Обикновенно тук добавям стафидите и зареждам една форма със светли мъфини. Към останалата смес добавям какаото, и така имам два вкуса. Пека на 200 градуса до суха клечка. Дозата е за 24 мъфина. Бързо, лесно, вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар