Свинско печено, много любимо вкъщи. Харесвам много печено цяло парче месо, особенно свински врат. Пъхаш във фурната и го забравяш за 2 часа. Досега не съм го правила по този начин, обикновенно го подправям със сол, червен пипер, риган и брашно. Този път реших да опитам с джинджифил и сушен пресен лук. Все още имам от една огромна партида пресен лук, която трябваше да съхраня някак, а вече ни бяха писнали различните яхнии, зелени баници и яйца с лук. Тогава видях при Пепи нейния сушен лук и веднага го нарязах и сложих да съхне. Днес докато решавах с какво ще замажа свинското попаднах на буркана с лука и така се роди тази рецепта:
Свински печен врат
свински врат цяло парче при мен 700 грама
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 с.л. червен пипер
1 с.л.брашно
1 дафинов лист
9-10 бр.пипер на зърна
2 с. л сушен зелен лук
1/2 чаша вино
3-4 с.л олио
сол
Първо разбърках всички подправки, без дафиновия лист в съда в който ще пека месото. При мен това е йенска тенжерка. След това добавих олиото и хубаво разбърках. Взех месото и хубаво го натърках със сместа, добавих дафиновия лист и виното. Сложих фолио и пекох 2 часа на 220 градуса. В края на печенето махнах фолиото и запекох. Много вкусно!
Теди, много приятен начин на печене. Звучи апетитно.
ОтговорИзтриванеПросто преди да го сложа да се пече, цялото парче бих го "запечатал"от всички страни на силно сгорещен тиган за по 2-3 минутки. Може би струва пробата ...
Благодаря! Да със запечатването ще се получи много добре, не съм се сетила да го направя.
Изтриване