Търсене в този блог

петък, 30 януари 2015 г.

Свински печен врат



Свинско печено, много любимо вкъщи. Харесвам много печено цяло парче месо, особенно свински врат. Пъхаш във фурната и го забравяш за 2 часа. Досега не съм го правила по този начин, обикновенно го подправям със сол, червен пипер, риган и брашно. Този път реших да опитам с джинджифил и сушен пресен лук. Все още имам от една огромна партида пресен лук, която трябваше да съхраня някак, а вече ни бяха писнали различните яхнии, зелени баници и яйца с лук. Тогава видях при Пепи нейния сушен лук и веднага го нарязах и сложих да съхне. Днес докато решавах с какво ще замажа свинското попаднах на буркана с лука и така се роди тази рецепта:


Свински печен врат

свински врат цяло парче при мен 700 грама
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 с.л. червен пипер
1 с.л.брашно
1 дафинов лист
9-10 бр.пипер на зърна
2 с. л сушен зелен лук
1/2 чаша вино
3-4 с.л олио
сол

Първо разбърках всички подправки, без дафиновия лист в съда в който ще пека месото. При мен това е йенска тенжерка. След това добавих олиото и хубаво разбърках. Взех месото и хубаво го натърках със сместа, добавих дафиновия лист и виното. Сложих фолио и пекох 2 часа на 220 градуса. В края на печенето махнах фолиото и запекох. Много вкусно!

2 коментара:

  1. Теди, много приятен начин на печене. Звучи апетитно.
    Просто преди да го сложа да се пече, цялото парче бих го "запечатал"от всички страни на силно сгорещен тиган за по 2-3 минутки. Може би струва пробата ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Да със запечатването ще се получи много добре, не съм се сетила да го направя.

      Изтриване