Всъщност никога не съм се замисляла за домашно крема сирене. За домашно сирене и кашкавал да, но ми се струва ужасно връткаво и пипкаво и с неясен резултат. Обаче като видях при Илианка от Щъркелово гнездо нейното крема сирене реших, че ще си го направя. Купих си домашно мляко и запретнах ръкави. Рецептата е следната:
Домашно крема сирене
2 л прясно мляко
3 с.л. високомаслено кисело мляко
10 капки мая за сирене
1 ч.л сол
Сварих млякото и го оставих да изстине. Трябва да може да се потапя спокойно пръста, но и да е достатъчно топло. След това разпределих в три буркана. В чаша сложих киселото мляко, маята за сирене и солта. Разбърках и разпределих при млякото. Намалих солта, защото аз хапвам по безсолно, и се притеснявах да не го пресоля. Завих бурканите с вълнена дреха и оставих на топло 4-5 часа. След това прецедих в гевгир с тензух и проверявах периодично. Консистенцията ми хареса на 6-7 час. Прехвърлих в буркан. Това е лесно, вкусно и много полезно домашно крема сирене. Овкусих със няколко скилидки чесън и червен пипер, прибавих счукани орехи и намазах на препечени филийки. Получи се страхотен пастет и вкусотийка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар