Търсене в този блог

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Пица, пица, пицаааа ;)


Любимата пица на малки и големи. Вкъщи обичаме да си хапваме пица и правя сравнително често. Обикновенно използвам друго тесто, но този път реших да опитам тестото на Зори от Зорница Пица. Босилека ми идва много тежка подправка, опитвала съм нееднократно, но така и не се спогодихме с него. Затова правя класически вариант с шунка и кашкавал. Ето и рецептата, тестото е с леки изменения от тази на Зори, плънката е различна:

Пица с шунка и кашкавал



 за тестото:
500 г бяло брашно
1 ч. л. сол
7 г суха мая
1 с. л. захар
2 с. л. зехтин
325 мл топла вода
за плънката:
шунка
кисели краставички
кашкавал
лютеница
замразена царевица

Слагам маята, захарта и част от водата в чаша и разбърквам. Пресявам брашното и добавям солта. Правя кладенче в което изсипвам активираната мая, зехтина и останалата вода. Замесвам тесто и прехвърлям върху кухненски плот, доомесвам. Разделям на две части и прехвърлям в купа. Някъде бях чела, че пицата е невтасал хляб, и не чакам да втасва. Само оставям тестото да си почине докато нарежа шунката и краставичките на кубчета, а кашкавала настържа на ренде. Взимам парче хартия за печене, поръсвам леко с брашно и разточвам върху нея пицата. Лютеницата разреждам с малко вода и намазвам двете пици, поръсвам с шунка, царевица и кисели краставички. Накрая поръсвам с кашкавал. Пека в предварително загрята фурна на 250 градуса, която намалям на 220 след като поставя пицата вътре. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар