Търсене в този блог

събота, 13 юни 2015 г.

Хлебче с лимецово брашно



Много обичам да меся хляб. Но така и не успах да харесам и променя вкуса си за плътните и тежки хлябове. Обичам леките и въздушни теста, както и вкусните бели хлебчета. Въпреки това не спирам да се опитвам да влагам пълнозърнесто брашно в тестото. 


Хлебче с лимецово брашно




200 гр. бяло брашно
100 гр. лимецово брашно
180 мл. топла вода
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
1 1/2 ч.л захар

Маята заедно със захарта се активира в топлата вода. По този начин се проверява дали маята е хубава, с минимални загуби. Двата вида брашно се пресяват заедно със солта. Постепенно се добавя течността с маята. Тестото се замесва и поставя в купа да удвои обема си. Аз имах излизане и сложих в хладилника да втасва. След това се премесва и поставя в съда, в който ще се пече. След като втаса отново се пече в загрята на 220 градуса фурна. Проверява се с дървено шишче дали е опечено хлебчето. След изваждане се напръсква горната кора с вода, завива се с кърпа и се поставя върху скара да изстине. По този начин всички кори са еднакво меки. Приятен апетит! 

6 коментара:

  1. Ей, така и аз обичам да ги смесвам брашната. Чудесно хлебче! Красиво и много вкусно. Прекрасна седмица, Теди!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно съчетание и превъзходно хлебче,Теди!И аз не обичам сбити хлябове ,а твоят е станал перфектен!Благодаря за споделената рецепта с пожелание за успешна лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хлебните експерименти никога не спират, засърбят ли ме ръцете и подхващам тесто. Щастлива седмица, Роси!

      Изтриване
  3. Теди,
    преди години и аз съм експериментирала смесването на различни видове брашна.Но за мен по - голямо предизвикателство е правенето на хляб без набухватели.Преди години основно хлябът е замесван с квас и е бил много по - вкусен и полезен.Но твоето хлебче също е станало чудесно.Пробвай, експериментирай както по отношение на брашното, така и по отношение на набухвателите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, правила съм експерименти с квас, някой от тях доста успешни. Ето една много хубава и лесна рецепта: http://bakerymom2.blogspot.com/2015/01/6.html. При наличие на активен квас хляба става много хубав, и само за 5-6 часа. Опитай! Слънчева нова седмица!

      Изтриване