Търсене в този блог

вторник, 30 юни 2015 г.

Ирландски соден хляб



От много време гледам това хлебче при Йоли, и все не му идва редът. И този път бях предвидила да правя друг хляб, но се оказа че нямам мая. Не ми се ходеше до магазина, и най-накрая стигнах до соденото хлебче. Защо съм отлагала толкова време, незнам, но е прекрасен. Има само наколко съставки и се прави много бързо. Обичам такива лесни и бързи рецепти. За около час хлебчето е готово и можем да си го хапнем. Ето продуктите:


Ирландски соден хляб




4 чаши брашно
2 чаши кисело мляко
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л сол


В купа се пресява брашното заедно със содата и солта. Постепенно се прибавя киселото мляко и се събира на топка тестото. Не е нужно да се меси продължитилно, само докато се образува тесто. Поставя се в тавичка, върху хартия за печене. Правят се разрези на кръст. 



 Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Оставя се на решетка да се охлади. Получава се страхотен хляб. Добър апетит! 

6 коментара:

  1. Теди,
    имам рецептата за това тесто, записана преди години, не знам точно от къде.Но съм правила с такова тесто и пица, и мекици.Тестото е идеално за работа и се получават много добри кулинарни изделия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно е тестото, много различно от обикновеното с мая. Хубава вечер, Ели!

      Изтриване
  2. хареса ли ти - за мене си е нашата содена питка на Бабите и не мога да го възприема като хляб ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност той си е точно соден хляб, но на мен ми харесва. Питките, които съм правила със сода са по-тънки и сухи, а това хлебче е различно, меко и вкусно!

      Изтриване
  3. Какво хубаво хлебче, сигурна съм, че е много вкусно! Аз установих от личен опит, че содените хлебчета може да бъдат много вкусни, стига да са приготвени както трябва. А това очевидно е такова. Прелест! Поздрави,Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Наистина се получи прекрасен хляб! Слънчев месец юли!%

      Изтриване