Търсене в този блог

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Мусака от тиквички и кафяв ориз


Няма да я хваля много, но се получи чудна вкусотийка. И топла и студена,  всякък беше одобрена. И тук да похваля кафевия ориз, ако знаех, че е толкова вкусен, отдавна щях да се запозная с него. Ето и рецептата:


Мусака от тиквички и кафяв ориз






3 тиквички
200 гр. гъби
1/2 ч.ч. кафяв ориз
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 стрък зелен лук
2 яйца
1/2 к. кисело мляко
кашкавал
черен пипер
олио
сол


Ориза се измива и накисва за един час в чиста вода. Тиквичките и гъбите се почистват и нарязват. Тиквичките на колелца, а гъбите на филийки. Омазняват се без да се солят. Изпичат се на грил или на незалепващ тиган. Ориза заедно със зеления лук се задушава до омекване. Добавят се наситнените копър и магданоз. Взима се тавичка (моята е малка от йенско стъкло), намазва се с олио и се подреждат половината от тиквичките. Изсипват се гъбите и оризовата смес. Завършва се с ред тиквички. Долива се малко вода. Слага се във фурна и се пече 30-40 минути. Прави се заливка от яйцата и киселото мляко. Посолява се и се поръсва с настърган кашкавал и се допича във фурната. Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Без съмнение ще е много вкусна тази мусака,Теди,много ми харесва!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада мусаката, Роси. Прегръдка от мен!

      Изтриване
  2. О, със сигурност ще ни хареса. Просто комбинацията тиквички с ориз харесваме във всякакви варианти. Твоят вариант е страхотен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, наистина тиквичките с ориз са страхотна комбинация! Весели почивни дни!

      Изтриване
  3. Теди,
    кафявият ориз се вари най - лесно и бързо в глинен съд.С по - малко вода, съотношение 1 : 1 или 1 : 2 , става по - вкусен от белия ориз.Комбинацията от продукти в тази мусака е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм опитвала в глинен съд, чудесна идея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване