Търсене в този блог

вторник, 14 юли 2015 г.

Пилешки бутчета с лук и домати на фурна



Едно типично лятно ястие с много вкус и очарование. Не веднъж съм споделяла, че обичам фурната си. Обичам я, защото тя готви, докато аз си почивам, или се занимавам с децата. Такова е днешното ястие, лесно и вкусно, невероятно сладко от лука и морковите. Ето и как го приготвих.

Пилешки бутчета с лук и домати на фурна




4 пилешки бутчета
6-7 глави лук
2 моркова
5-6 домата
1/2 чаша бульон*
2 ч.л риган
1/2 ч.л. черен пипер
щипка лют червен пипер
олио
сол


Доматите се почистват и нарязват на парченца, лука на полумесеци, морковите на колелца. Поставят се на дъното на тава, овкусяват се със сол, риган, пиперите и бульона. Бутчетата се поставят отгоре, овкусяват се с черен пипер и сол. Полива се със струйка олио. Пече се до готовност във фурна загрята на 220 градуса. Бульона, който  ползвам е концентриран. Получавам го, когато пека месо на фурна, от отделилия се сос. Обикновенно е доста мазен, затова го охлаждам и отделям мазнината, която се е образувала отгоре. Използвам останалия сос като бульон за овкусяване на други ястия. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Теди,
    прекрасно ястие се е получило.С такова зеленчуково канапе правя обикновено риба, но т.к. родителите ми употребяват месо и са на път да откажат напълно свинското ще трябва да им приготвя скоро твоята рецепта.Имаме бройлери на село, а те стават много сполучливи, когато се пекат на фурна.Даже може да се добавят малко грах и пиперки, а защо не и малко кисели краставички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Както сега им е сезона на сочните сладки домати-чудна гозба,Теди,а и наистина дава време за други занимания,а не да си дежурен около печката.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много е сладка гозбата, и лесна, и най-вече вкусна. Лека вечер!

      Изтриване