Търсене в този блог

вторник, 10 март 2015 г.

Пилешка супа

Времето е студено и мрачно. Какво да се прави, и такива дни има. В това време не ми остава нищо друго, освен да се завъртя в кухнята и да приготвя вкусна пилешка супа. Обичам я, въпреки, че пилешкото беше(е?) доста компрометирано. Сега като чета етикета на пилешките разфасовки, където пише, че не са използвани хормони и антибиотици, се чудя какво ли са им давали. Но това е една друга болна тема. Сега си говорим за вкусната и питателна пилешка супа. В последно време купувам цяло пиле, което разфасовам и сварявям. Отделям по голяма част от месото за друга гозба,  а с бульона и останалото пилешко правя супа. Ето какво слагам:


Пилешка супа





1 цяло пиле
4-5 картофа
2-3 моркова
1 шепа фиде или ориз
1 глава лук
сол
чесън на прах
черен пипер
2-3 с л кисело мляко
1 жълтък

Нарязвам пилето(тук изпитвам носталгия по едни пилешки разфасовки, които бяха цяло пиле на парчета, но изчезнаха от пазара) и слагам в студена вода. Отделям образувалата се пяна и варя до готовност. Изваждам свареното пиле и прецеждам бульона. Отделям част от месото за друга гозба, останалото обезкостявам и нарязвам на дребно. Към прецедения бульон добавям нарязаните зеленчуци. Когато омекнат прибавям ориза или фидето. Овкусявам с подправките и слагам наситеното пилешко. Разбърквам киселото мляко и жълтъка и постепенно добавям от врелия бульон. Когато температурите се изравнят, изсипвам застройката при супата с постоянно бъркане. Оставям да заври и изваждам. Сервирам с парченца лимон. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар