Търсене в този блог

сряда, 18 март 2015 г.

Зеленчукова супа

Много обичам топла, зеленчукова супа. Днес в студеното време имах нужда от сгряване. Имах доста изостанали зеленчуци, и това беше подходящ начин да ги използвам. От много години, след като разбрах, че готовите бульони не са така безобидни спрях да ги използвам. Съответно и ястията ми се промениха, и нямаха онзи наситен, тежък вкус. Станаха по леки, и с вкус на използваните продукти. Такива станаха и супите ми, леки и приятни. Този път реших да ползвам домашен светъл бульон от телешко, който беше останал след едно сваряване. Получи се много вкусна и засищаща супа.

Зеленчукова супа




2 моркова
4 малки картофа
1 глава лук
1 чаша замразен грах
2 стръка селъри
1 тиквичка
2 чаши светъл телешки бульон
олио
чесън на прах
черен пипер
сух копър
1 жълтък
3 с.л кисело мляко
сол



Настъргах моркова и картофа. Нарязах селърито, лука и тиквичката на кубчета. В тенжера задуших морковите, лука и селърито в малко олио и вода. Когато омекнаха добавих замразения грах, тиквичката и картофите. Подправих със сол, чесън на прах, млян черен пипер и сух копър. Добавих бульона и вода. Варих до готовност. Застроих с жълтък и кисело мляко. При поднасяне по желание се добавя прясно изцеден лимонов сок. Приятен апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар