Търсене в този блог

понеделник, 2 март 2015 г.

Пълнена празнична питка

Утре е националния празник на България. По този повод реших да покажа една стара пълнена питка. Беше направена с много старание, желание и труд. И досега не съм я показвала и повтаряла. Поставям я тук за напомняне. Идеята взех от Пепи, като при мен малко съкратих плънката. Но въпреки това беше невероятно атрактивна и много вкусна. Използвала съм друго тесто за питката. Ето го и моят вариант:

Пълнена празнична питка






източник

за питката:
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца (1 жълтък за намазване)
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода
брашно до меко тесто
семена за поръсване

за плънката:

пилешко месо
свинско месо
тънка наденица
гъби
лук
риган
сол
олио
черен пипер
кимион
чесън на прах
соев сос по желание

Питката вече съм я показвала ето тук. Замесва се стандартно тесто, което веднага се оформя на питка. В случая тук е подходящо да се направи отстрани венец от топчета, или кифлички, а в средата не е важно как ще се оформи, защото след това ще бъде издълбано. Изпича се питката и се оставя да изстине. През това време се приготвят продуктите за плънката. Нарочно не съм дала количества на продуктите, за да може всеки да сложи според предпочитанията и наличностите си. Свинското и пилешкото се режат на хапки, наденицата се нарязва на парчета. Гъбите и лука също се нарязват. Започва запържването на продуктите. Първо се слагат гъбите и се задушават до готовност. Изваждат се в купа. След това се слага лука, когато и той е готов се изважда при гъбите. Месото ако е повече се пържи на части, когато се позачерви се вади при зеленчуците. Докато се готви месото се овкусява със сол и подправки. Ако ще ползвате соев сос накрая, солта се слага много пестеливо. Когато всичко от плънката е готово се разбърква, и се добавя соев сос. Поставя се на котлон да се затопли, обръща се 2-3 пъти и се оттегля от огъня. Изстиналата питка се издълбава в средата, като се внимава дъното й да остане цяло и поне 2-3 см от него. Напълва се с приготвената плънка. Получава се много вкусна пълнена празнична питка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар