Трахана
1л вода
1/2-1 чаша брашно
1 глава лук
червен пипер
олио
сол
изсъхнал хляб
Лука се реже на ситно, и се поставя в тенжера с олио и малко вода. Задушава се докато омекне и се слага червен пипер и сол. Налива се водата и се оставя да заври. През това време се правят топчетата трахана. В тава се поставя половин чаша брашно. Посипва се с много малко вода и започва да се претрива през дланите. Целта е да се получат брашнени фитилчета. След като водата в тенжерата е повряла няколко минути се изсипват фитилчетата, като се бърка до сваряването им. Ако има нужда се добавя още брашно до сгъстяването на сместа. Нарязваме хляба на залци и разпределяме в касерола или индивидуални купички. Заливаме с приготвения сос и имаме вкусна трахана.
Теди,
ОтговорИзтриванебаба ми навремето правеше траханата от 1 яйце , сол и брашно.Вареше фитилчетата без добавка на сух хляб.Но я запържваше леко с чубрица, червен пипер и олио.
Поздрави !
Теди,
ОтговорИзтриванебаба ми навремето правеше траханата от 1 яйце , сол и брашно.Вареше фитилчетата без добавка на сух хляб.Но я запържваше леко с чубрица, червен пипер и олио.
Поздрави !
Ели аз съм сигурна, че колкото баби има толкова трахани съществуват ;). Поздрави!
Изтриване