Търсене в този блог

петък, 27 март 2015 г.

Основно тесто за пица и фокача

Преди много време съм записала в готварския си тефтер рецепта за основно тесто за пици и фокачи от Гответе с мен. И вече доста години си я ползвам успешно за направата на стандартна пица у дома. Понеже вкъщи много обичат шунка и кашкавал, и не изневеряват на вкуса си толкова време, така и не експериментирам с други плънки. Ето я и рецептата за тестото:

Основно тесто за пица и фокача





250 гр брашно
125 мл вода
3,5 гр суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с. л олио


Маята се разтваря в топлата вода, и към нея се добавя захарта. В купа се пресява брашното и му се добавя солта. Когато маята шупне се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и се примесва още веднъж. Оставя се на топло да удвои обема си. След това се разточва и се добавя плънка по желание. Тук съм сложила шунка, кисели краставички, царевица, кашкавал и лютеница. Тестото е подходящо за една, или две по малки и тънки пици. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар