Търсене в този блог

вторник, 21 юли 2015 г.

Вратни пържоли с мащерка и чесън




От скоро правя плахи опити да въведа сушената мащерка като подправка у дома. До сега винаги не ми се е получавало, явно не съм уцелвала дозата. А пък имам чудесна мащерка брана по склоновете на Източните Родопи, която е дъхава и със силен аромат. Поднових опитите, когато опитах месо подправено с мащерка при наши приятели. Всъщност самото месо не ми хареса, не беше сготвено добре, но аромата и сладостта на мащерката ме плениха. Ето и при мен какво се получи:


Вратни пържоли с мащерка и чесън




10 вратни пържоли
1 ч.л чесън на прах
2 ч.л червен пипер
2 ч.л сушена мащерка
олио
сол


В тавата, в която ще се пече месото се поставят всички подправки, олиото и солта. Разбъркват се, слагат се пържолите отгоре. Всяка пържола се натрива със ароматната смес от двете страни. Овкусените пържоли се поставят в загрята фурна. Пекат се до готовност, като по средата на печенето се обръщат. Получават се много вкусни и апетитни пържоли. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. С мащерка са чудни,а аз слагам и мед,много ни допада сладникавия привкус.Хубаво утре,Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За меда не съм се сетила, Роси, и ние обичаме ;) Спокойна сряда, мила!

      Изтриване
  2. Теди,
    имах доскоро заведение и се научих да приготвям чудесна скара и пържоли.Тайната на приготвянето е хубавото месо и предварителното му задължително начукване и мариноване.Винаги между 2 парчета найлон се начуква месото с дървено чукче / пържола или филе /.За мариноването използвам бира, балс. оцет, соев сос, лимонов сок,червено вино, мазнина / олио, зехтин / и подправки по избор.Месото престоява мариновано с всичко това 1 нощ.А после се пече на плоча, скара или във фурната.Към маринатата може да се добави също мед, горчица или някакъв специално подготвен за целта сос.Стават чудесни , особено ако месото е хубаво.Опита ще ти покаже кое е най - доброто месо.Познава се по цвета и аромата на прясно месо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за споделеното! Наистина нямам навика да мариновам предварително, а е много по-добре да се направи. В повечето случаи бързам и решавам в последния момент какво ще готвя. Весела вечер!

      Изтриване