Търсене в този блог

петък, 3 юли 2015 г.

Пълнени червени чушки с пшеница и патладжани



Бързам да споделя преди флашката да се е затрила. Хубавото на блога е, че като ти потрябва някоя рецепта, отваряш и я намираш бързо. А във старите тефтери бая ровене пада, преди да откриеш каквото ти трябва. Да живеят блоговете! Ето и една разновидност на пълнени чушки, в постен вариант:


Пълнени червени чушки с пшеница и патладжани






8 червени чушки
1 чаша грухана пшеница
2 бели патладжана (около 350 гр.)
2 моркова
1 домат
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л риган
1/2 ч.л. червен пипер
олио
сол



Пшеницата се измшва и накисва в студена вода за 1 час. През това време се измиват чушките. Почистват се от семките и се посоляват. Патладжана се бели и реже на кубчета, посолява се,  и се накисва във вода. Затиска се с нещо за да стоят парчетата патладжан под вода. Домата, лука и моркова се наситняват. В тенжера се сипва малко олио, прибавят се моркова и лука, както и няколко лъжици вода и се задушават до омекване. След това се измива под течаща вода патладжана и се прибавя към сместа. Когато и той омекне,  и остане на мазнина се прибавят домата, подправките и солта. Разбърква се и се прибавя пшеницата и чаша вода. Изчаква се да изври течноста. Плънката се охлажда леко, и с нея се пълнят приготвените пиперки. Поставят се в тава, поливат се с малко олио. Налива се вода до половината на чушките и се покрива с хартия или фолио. Пече се на 220 градуса. Няколко минути преди изваждане се маха хартията, и се налива между чушките разредено със студена вода брашно. По този начин се получава и вкусният сос към чушките. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Не съм приготвяла пълнени пиперки с пшеница, а с булгур.Благодаря за чудесната идейка Теди !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз за булгур се сетих, но имах една поизостанала пшеница, която чудесно се вписа в ситуацията! Усмихната седмица, Ели!

      Изтриване