Търсене в този блог

петък, 31 юли 2015 г.

Млечна фабрика: Кокосово мляко и рецепта



Кокосовият орех е един изумителен плод. Всеки път когато си купя се удивявам от възможноста му да даде толкова много материал за употреба за понякога символична сума. Единстрения проблем обикновенно е счупването му. Но и там съм намерила начин, но скоро трябва да започна да го троша навън, че плочките вкъщи може да не издържат на тормоза ;).
В магазина избирам кокоса, който според мен има най-много вода. При разклащане ако не се чуе плискащ звук не взимам кокоса. Също така избягвам да съхранявам цял кокос вкъщи, защото вече съм разваляла по този начин. Старая се да го употребя до няколко дни след като го купя. Той така или иначе е стоял достатъчно в магазина!
Първата ми работа е да намеря коя от дупките на кокоса поддава за да изсипя кокосовота вода. Това го правя с опъкото на вилица, което малко прилича на отверка. Поне по ширината на крайчето. Завъртам няколко пъти докато се чуе съскащ звук от отварянето на кокоса. След това взимам чаша и изсипвам течността с леко разтръскване. Кокосовата вода може да се използва за ароматизиране на коктейли и плодови сокове, или да се изпие така. След това кокоса се поставя в две найлонови торбички, и се започва бой по плочките. Когато кокоса се раздели се изважда от торбичките. Месото на кокоса се отделя от черупката с нож внимателно. След това може с белачка за зеленчуци да се обели кафявата обвивка, но може и да се остави. Разликата е в цвета на кокосовите стърготини. Месото на кокоса се слага в блендер заедно с 3-5 чаши вода и се блендира. Кокосовото мляко се прецежда и се налива в буркани или кана. Важно е да е широко гърлото за да може лесно да се отдели кокосовата сметана. След като млякото се охлади сметаната се изгребва с лъжица от повърхността. Сметаната се използва по същия начин като животинската сметана. Отцедените кокосови стърготини могат да се изсушат във фурна загрята на 50 градуса. И така от един орех имаме кокосова вода, кокосово мляко, стърготини и сметана. Не е ли изумително?!?!


Кокосово мляко с ориз






1 ч.ч жасминов ориз
1 ч.ч захар
4 ч.ч кокосово мляко
1 чаша вода


В незалепващ съд се слага жасминовия ориз, захарта и 3 чаши мляко. Включва се котлона и след като заври се намаля наполовина. Когато ориза поеме млякото се поставя и другата чаша мляко и водата. Сварява се до готовност, разпределя се в чашки или десертни купички. Поръсва се с канела и кокосов чипс.
Кокосовия чипс се прави много лесно. С белачка за зеленчуци се режат лентички от кокоса и се сушат на ниска температера.
Добър апетит!



4 коментара:

  1. И аз харесвам домашно приготвените продукти от кокоса, Теди!
    Не съм пробвала да варя с ориз, но мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единствената спирачка ми е отварянето на кокоса, и мога да си живея на кокосова диета. Спорна седмица, Веси!

      Изтриване
  2. Теди,
    използвам кокос, но не съм правила сметана.Но идеята ти с ориз е великолепна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, от много време ми се хапваше точно ориз с кокосово мляко, и съм щастлива, че успях да го направя! Поздрави!

      Изтриване