Търсене в този блог

неделя, 5 юли 2015 г.

Картофена крем супа и крутони с копър

Много отдавна не съм правила крем супа, а такава лесна и вкусна супичка задължително трябва да присъства в менюто на блога. В началото не можех да ги възприема тези крем супи и да ги харесам. Много странни и екзотични ми се струваха, а и все попадах на такива комбинации. Така, до преди няколко години, когато започнах да ги приготвям. И изведнъж се залюбихме, повече в крутоните, отколкото със супата. Но и супата не е лоша, бих казала доста вкусна. Ето как я приготвих :


Картофена крем супа




5-6 картофа
2 моркова
1 глава лук
50 гр. целина корен
1 с.л целина листа
1/4 ч.л черен пипер
2 с.л. копър
1 ч.л. риган
3-4 с.л. олио
сол


В тенжера се задушава нарязаният на дребно лук и морков. Прибавя се целината и останалите подправки без копъра. След като се задушат се прибавят картофите. Сипва се вода да покрие зеленчуците. След като всичко омекне се прибавя копъра и се пасира. Поднася се с копърови крутони и по желание няколко капки балсамов оцет.

Копърови крутони




3-4 филийки хляб
1 скилидка чесън
5-6 стръка копър
2 с.л олио
сол

Хлябът се нарязва на кубчета, чесъна и копъра на дребно. Всичко, заедно с олиото и солта се разбърква, и изпича във фурна, или в незалепващ тиган. Поднася се с картофената крем супа. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    приготвям често такава крем - супа.Особено зимата стана любима дори на баща ми.Много подхожда също добавката на лимонов сок, след като е вече готова.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване