Търсене в този блог

петък, 23 октомври 2015 г.

Двуцветен кекс с кокос



Обичам кекс във всичките му разновидности на сладкиши и мъфини. Много често правя малки кексчета, защото вкъщи също ги харесват, но и заради старата ми кексова форма. Колкото и пъти да направя кекс, толкова пъти се залепя за дъното. Всеки път мажа с мазнина, поръсвам с брашно, и накрая пак разпаднат кекс. Писна ми и си купих нова форма. Нея намазах само с мазнина, и в началото не искаше да излиза, но се предаде. Кекса излезе цял, целеничък. Така му се зарадвах, че даже и украса му направих!



Двуцетен кекс с кокос





6 яйца
300 гр. захар
6 с.л прясно мляко
6 с.л олио
350 гр. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
3-4 с.л какао

допълнително:
100 гр. шоколад
100 мл. течна сметана
кокосови стърготини
захарни сърца



Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Постепенно се прибавят млякото и олиото. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят към сместа. Накрая се добавя ванилията. Половината от сместа се изсипва в намаслена форма за кекс. Какаото се разбърква с останалата кексова смес. Изсипва се върху бялата, без да се смесват. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, като в началото се поставя на най-ниската решетка. След като се надигне кекса се премества в средата. Охлажда се върху решетка. Приготвя се ганаш от разтопения шоколад и сметаната. Студеният кекс се полива с ганаша и се поръсва с кокосови стърготини. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар