Търсене в този блог

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Малка шведска горчивка



Преди време бях чувала за чудодейните свойства на шведската горчивка, но така и не се възползвах от информацията. Мина доста време и един хубав ден, търсейки си хубава билкова книга попаднах на книгата на Мария Требен-Здраве от Аптеката на Господ. Продавачът много я похвали, а вече бях чувала и от Ели  добри отзиви. Докато си говорехме, той сподели, че е много доволен от шведската горчивка, и че съпругата му сама я приготвяла. И ако не ми беше казал как точно я приготвят, може би нямаше да я направя.




В билковите аптеки и дрогерии се продава готов микс шведски билки. Не че не могат да се намерят и поотделно, но е трудоемко. Билките са много, но с малки количества. Лично аз открих смес наситнени билки, и такива на прах. Реших да разделя сместа на две, и я приготвих така:


Малка шведска горчивка




50 гр. шведски билки на прах
750 мл. 38-40 градусова ракия или водка


Билките се поставят в стъклено шише или буркан. Оставя се на слънце или топло място. Разклаща се енергично сутрин и вечер. След 14 дни се прецежда. Горчивката се съхранява в тъмни бутилки. Преди употреба се разклаща. Приема се вътрешно смесена с билков чай или вода, никога не се приема с мляко. Външно се прилага под формата на компрес, като предварително кожата се омасли добре.
Рецептата е била открита в документацията на прочутия шведски лекар д-р Самст, който доживял до 104 годишна възраст.

5 коментара:

  1. Отговори
    1. Аз ще го ползвам за подсилване на имунитета. Започнах да го пия вечер по 1-2 с.л в чаша вода или билков чай. Препоръчва се при различни здравословни проблеми. Дала съм в линк по горе информация за да не утежнявам поста. Поздрави!

      Изтриване
  2. Теди,
    сърдечно ти благодаря за рецептата за Шведска горчивка.Ползваме готова, но не знаех,че има и готов микс от билки.В книгата са дадени точните грамажи на всички съставки от горчивката, но не всички могат да се намерят.
    Но виж, има и хора, които са намерили начин сами да си я приготвят.Веднага и аз ще потърся готовия микс от билките и ще пробвам да я направя.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, микса го има в по-добре заредените билкови аптеки и дрогерии. Дори и да намериш във филтърни пакетчета, пак можеш да я приготвиш. Само трябва да ги изсипеш в подходящ съд. Хубави почивни дни!

      Изтриване