Търсене в този блог

неделя, 1 ноември 2015 г.

Канелени рулца и Честит празник!

Честит национален празник! Честит ден на народните будители! Нека учението, книгите и стремежът към знание и книжовност никога не умира, и винаги намираме време да прочетем книга. И най-важното е да предадем на децата си любовта към знанието и книгата! Защото човек се учи цял живот! Както ние се стремим да се усъвършенстваме всеки ден, така трябва да научим и децата си, да бъдат любопитни и вечно търсещи истините и смисъла!




За празника приготвих дълго отлаганите, защото мислих, че са трудоемки, канелени рулца. Наистина не стават бързо, но не са по трудоемки от направата на питка или хляб. А са толкова вкусни и неустоими, че си струва всяка минута прекарана в кухнята. Повече време ми отне писането на рецептата, отколкото самата направа на чудните канелени рулца.


Канелени рулца






за рулцата:
3 ч.ч брашно + още за доомесване
1/2 ч.ч захар
2 яйца
3/4 ч.ч прясно мляко
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
2 с.л разтопено масло

за плънката :
3 с.л захар
3 с.л масло
1 с.л канела

за заливката :
2 с.л пудра захар
2 с.л масло
2 с.л прясно мляко




Маята се поставя в купа, добавя се затопленото мляко и супена лъжица захар.  Оставя се настрани да шупне. През това време се пресява брашното, прибавя се солта и останалата захар. Маслото се разтопява, прибавя се към брашното. Яйцата се разбиват леко с вилица, и заедно с маята се добавят при брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто. Оставя се на топло да втасва, покрито с кърпа. Тестото е с повече захар, затова бухва по бавно. След това се разделя на две топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник на набрашнена повърхност.




Всеки правоъгълник се намазва с разтопено масло, поръсва се със захар и канела. Навива се на руло и се реже на парчета по сантиметър и половина. Могат да се подредят в намаслени гнезда за мъфини или да се оформят заедно в желана форма. Оставят се отново да втасат. Могат и в леко затоплена фурна. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, като по средата на печене може да се намали на 180 градуса.  Продуктите за заливката се смесват и когато рулцата са почти готови се намазват с нея. Пекат се още 5- 10 минути. Охлаждат се върху решетка. Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. http://sefagen.blogspot.com.tr

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник на патерици и на теб Теди !
    За жалост в днешно време будителите - хората, жадуващи нещо да направят в държавата си , за да вървят нещата напред са жестоко подтискани и поругавани.От Алеко Константиново време та до днес все си е същото, нищо не се е променило в нравите и характера на народа ни.Така стана и с нашето читалище на село , което искахме да възобновим по някакъв начин.
    Чудесни са канелените рулца.Прекрасна рецепта !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване