Търсене в този блог

петък, 13 ноември 2015 г.

Гювеч от свинско и зеленчуци



Есента и зимата са сезоните, през които приготвям най-много гювечи. Любима храна за семейството ми, лесни за приготвяне за мен, страхотна комбинация за всички. Месото се изпича чудесно, а зеленчуците стават кадифено меки и невероятно вкусни. Продуктите са без или  с минимална обработка. Цялата прелест се случва в гювеча.


Гювеч от свинско и зеленчуци



1.5 кг. свинска плешка
500 гр. гъби
3 стръка праз
4 едри моркова
1/2 глава целина
2 с.л риган
15-20 зърна черен пипер
олио
сол



Месото се реже на едри късове и се задушава с малко мазнина. Овкусява се с риган, черен пипер и сол. Зеленчуците се почистват и измиват. Морковите се режат на едро, гъбите на четвъртинки, целината на резени, а праза на колелца. Зеленчуците се поставят на дъното на голям глинен съд и се овкусяват със сол и риган. Отгоре се поставя задушеното месо. Залива се с още малко мазнина и се пъха в студена фурна. Пече се 40 минути на 220 градуса, след това се допича на 180 градуса. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Една от любимите ни есенно зимни манджи, а тази тук е чудна с тези гъбки:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване