Търсене в този блог

събота, 21 ноември 2015 г.

Питка Маргаритка

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Честит празник!




За днешната празнична трапеза постещите могат да поднесат различни ястия от растителен произход, както и риба, която е разрешена днес. Тук има подходящи постни предложения, както и две идеи за рибни ястия. Моята рецепта днес е за постна питка, оформена като маргаритка. Има разногласия, дали печивата приготвени с мая са постни. Моето мнение съвпада с тезата, че маята не е животински продукт, затова питката с мая, която не включва млечни е постна. Тестото е много любимо, от тук. Досега винаги съм го правила, като отделни питки, на възелчета, но днес оформих като голяма питка.



Питка Маргаритка





500 гр. брашно
250 мл. вода
2 с.л.мед
7 гр. суха мая
3 с.л. олио
2 ч.л. сол

ароматно олио:
олио
подправки на вкус


Маята, заедно с меда се разтварят в топлата вода. Оставя се настрани да шупне. През това време брашното, заедно със солта се пресява. Поставя се в купа. Замесва се тесто от брашното и маята, постепенно се прибавя и от олиото. Оставя се покрито да втасва. След това се разделя на осем топки. Оформя се маргаритката и се оставя на топло да втасва. Пече се в загрята на 220 градуса фурна. Горещата питка се маже с ароматното олио. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар