Търсене в този блог

събота, 21 март 2015 г.

Карамелени близалки

Докато за пореден път правих вкусния крем карамел на Илианка, замириса на карамелени бонбони. Голямото ми момченце попита какво правя, ние с баба му се спогледахме и реших да му разкажа. Да му разкажа, че когато бях 10-12 годишна редовно си правих тези карамелени бонбони, или по-скоро близалки. Толкова ми харесваха, че си правих почти през ден. Реших отново да направя за децата, и двамата ги харесаха много, а и ние си спомнихме вкуса на детството. Ето ги и тях:


Карамелени близалки




захар
вода
оцет
шишчета разделени на две


Този път реших да не ги правя само със захар, но не видях особенна разлика във вкуса и вида. Захарта се стопява в незалепваща тенжера, като й се добавя съвсем малко вода и оцет. Взима се парче фолио, върху него се сипва от сместа с лъжица.





Във всяка купчинка се поставя по една дръжка от шишчетата и леко се натиска в сместа. Отгоре се поставя още малко карамел. Оставят се да изстинат и се отлепят от фолиото. Аз ги отлепих безпроблемно, но може и да залепнат, затова е хубаво да се намасли леко. Ако няма да се консумират веднага могат да се опаковат в целофан и завържат с панделка.




Вкусни близалки с вкус на детство!

3 коментара: