Търсене в този блог

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Млечна супа с коприва



Не й е времето сега на копривата, но пазарувайки в супермаркета,  незнам и аз как, пакет от нея попадна в количката ми. Имах идея за супа, после мислих да бъде в гювечета, накрая реших да доразвия първоначалната идея и копривата стана на вкусна млечна супа. Аз като казах, че минаваме в режим супи, наистина се случи. Важното е да е вкусно! Рецептата е лесна, бърза и сгряваща. Ето и продуктите :


Млечна супа с коприва





150 гр. коприва
500 мл. прясно мляко
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
щипка лют червен пипер
олио
сол


В загрята мазнина се задушава нарязаният на дребно лук и настърганият морков. Прибавя се скилидката чесън, наситнена. Копривата се почиства, измива и нарязва на дребно. Прибавя се заедно с подправките. Разбърква се хубаво да се задуши и се налива млякото. Оставя се да поври 5-6 минути и се изключва. Приятен апетит! 

2 коментара:

  1. Теди,
    точно сега и е време на копривата.Сега се бере и суши за зимата.Вадят се и корените и за чай или измиване на косата.Есенната коприва също е много крехка.И аз през почивните дни отдадох много време на това занимание - бране на коприва и глухарче.Зима иде и трябва да се подготвяме.Чудесни са и кекса и супата.Толкова много коприва набрах - цял чувал.Но и намирам приложението през цялата зима.А сега е прекрасна - фини, млади стръкчета.Ако всеки има малка градинка и постоянно я подрязва може да я използва цяла година.Твоята супа е наистина много сгряваща с тези люти подправки .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, значи точно навреме публикувам рецептата! Вкъщи също много харесваме копривата, мама прави много неща с нея. Ведра и усмихната нова седмица!

      Изтриване