Търсене в този блог

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Малка шведска горчивка



Преди време бях чувала за чудодейните свойства на шведската горчивка, но така и не се възползвах от информацията. Мина доста време и един хубав ден, търсейки си хубава билкова книга попаднах на книгата на Мария Требен-Здраве от Аптеката на Господ. Продавачът много я похвали, а вече бях чувала и от Ели  добри отзиви. Докато си говорехме, той сподели, че е много доволен от шведската горчивка, и че съпругата му сама я приготвяла. И ако не ми беше казал как точно я приготвят, може би нямаше да я направя.




В билковите аптеки и дрогерии се продава готов микс шведски билки. Не че не могат да се намерят и поотделно, но е трудоемко. Билките са много, но с малки количества. Лично аз открих смес наситнени билки, и такива на прах. Реших да разделя сместа на две, и я приготвих така:


Малка шведска горчивка




50 гр. шведски билки на прах
750 мл. 38-40 градусова ракия или водка


Билките се поставят в стъклено шише или буркан. Оставя се на слънце или топло място. Разклаща се енергично сутрин и вечер. След 14 дни се прецежда. Горчивката се съхранява в тъмни бутилки. Преди употреба се разклаща. Приема се вътрешно смесена с билков чай или вода, никога не се приема с мляко. Външно се прилага под формата на компрес, като предварително кожата се омасли добре.
Рецептата е била открита в документацията на прочутия шведски лекар д-р Самст, който доживял до 104 годишна възраст.

сряда, 28 октомври 2015 г.

Кекс Нескуик



Отново кекс, много вкусен, много шоколадов, просто прекрасен. И не се приключва с едно парче, всеки иска допълнително ( ако не го е срам ;))). Докато си хапвах едни купени бисквитки, които много ми напомняха на нескуик, се роди идеята за кекса. И веднага го сътворих. Прави се бързо, и бързо свършва. Опитайте!


Кекс Нескуик




4 яйца
1,5 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер
5-6 с.л какао нескуик
100 гр. шоколад
100 гр. масло

Яйцата се разбиват със захарта,  прибавя се какаото, бакпулверът и брашното. Накрая се добавя и киселото мляко. В отделен съд се разтопява шоколада и маслото. Към кексовата смес се прибавя постепенно шоколадовата. Във форма за кекс, предварително омазнена и посипана с нескуик, се изсипва сместа. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. След като се извади се охлажда върху решетка. По желание се поръсва с още нескуик. Приятен апетит!

вторник, 27 октомври 2015 г.

Мед с лимон и джинджифил


Един малко пренебрегнат и позабравен от мен елексир, подходящ за зимния сезон. За да преборим вирусите и грипа е хубаво да хапваме повече лимони с мед, а когато добавим и малко джинджифил, болестите нямат шанс. В интерес на истината не го харесах преди две години, когато го приготвих за първи път. Обаче бях сложила много джинджифил, и сместа беше доста люта. Тази година реших да добавям джинджифилът постепенно, докато получа перфектната комбинация за моя вкус. Затова количества няма да давам, хубаво е да се направи според личните предпочитания и желание.


Мед с лимон и джинджифил



мед
лимони
джинджифил


Джинджифилът се почиства и настъргва на ситно ренде. Лимоните се белят от кората и бялата част. Наситняват се на дребни кубчета. В подходящ буркан се сипва мед, добавя се джинджифилът и лимоните. Всичко се разбърква добре, докато меда се разтопи. Хапва се по лъжица или две преди хранене. Съхранява се в хладилник. Бъдете здрави!

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Млечна супа с коприва



Не й е времето сега на копривата, но пазарувайки в супермаркета,  незнам и аз как, пакет от нея попадна в количката ми. Имах идея за супа, после мислих да бъде в гювечета, накрая реших да доразвия първоначалната идея и копривата стана на вкусна млечна супа. Аз като казах, че минаваме в режим супи, наистина се случи. Важното е да е вкусно! Рецептата е лесна, бърза и сгряваща. Ето и продуктите :


Млечна супа с коприва





150 гр. коприва
500 мл. прясно мляко
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
щипка лют червен пипер
олио
сол


В загрята мазнина се задушава нарязаният на дребно лук и настърганият морков. Прибавя се скилидката чесън, наситнена. Копривата се почиства, измива и нарязва на дребно. Прибавя се заедно с подправките. Разбърква се хубаво да се задуши и се налива млякото. Оставя се да поври 5-6 минути и се изключва. Приятен апетит! 

петък, 23 октомври 2015 г.

Двуцветен кекс с кокос



Обичам кекс във всичките му разновидности на сладкиши и мъфини. Много често правя малки кексчета, защото вкъщи също ги харесват, но и заради старата ми кексова форма. Колкото и пъти да направя кекс, толкова пъти се залепя за дъното. Всеки път мажа с мазнина, поръсвам с брашно, и накрая пак разпаднат кекс. Писна ми и си купих нова форма. Нея намазах само с мазнина, и в началото не искаше да излиза, но се предаде. Кекса излезе цял, целеничък. Така му се зарадвах, че даже и украса му направих!



Двуцетен кекс с кокос





6 яйца
300 гр. захар
6 с.л прясно мляко
6 с.л олио
350 гр. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
3-4 с.л какао

допълнително:
100 гр. шоколад
100 мл. течна сметана
кокосови стърготини
захарни сърца



Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Постепенно се прибавят млякото и олиото. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят към сместа. Накрая се добавя ванилията. Половината от сместа се изсипва в намаслена форма за кекс. Какаото се разбърква с останалата кексова смес. Изсипва се върху бялата, без да се смесват. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, като в началото се поставя на най-ниската решетка. След като се надигне кекса се премества в средата. Охлажда се върху решетка. Приготвя се ганаш от разтопения шоколад и сметаната. Студеният кекс се полива с ганаша и се поръсва с кокосови стърготини. Приятен апетит!

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Цветна трушия

Цветна трушия





600 гр. карфиол
200 гр. моркови
100 гр. червени чушки
100 гр. целина глава

марината:
140 гр. оцет
35 гр. сол
60 гр. захар
50 мл. олио

Карфиола се накъсва на розички. Нарежда се в буркани или малко бидонче. Продуктите за маринатата се смесват и кипват. Залива се карфиола, добавя се и вряла вода, колкото да покрие зеленчуците. Престоява така 12 часа, прецежда се маринатата. Отново се кипва, и се заливат другите зеленчуци, нарязани на парченца. Отново престоява 12 часа, отново се кипва. С врялата марината се заливат всички зеленчуци, като между тях се слагат подправки по желание. Ако се направи с повече зеленчуци ферментацията се прекъсва с натриев бензоат. При дадените количества може да се съхранява в хладилник. Приятен апетит!

вторник, 20 октомври 2015 г.

Чили кон карне


Изкушена да опитам пикантното чили кон карне, реших да го приготвя вкъщи. Импровизирах с количествата и пропорциите на продуктите. В състава задължително исках да сложа телешка кайма, люто и боб. Но го направих не много пикантно, защото вкъщи не обичат люто. За да стане неустоимо, сладко и ароматно добавих малко захар и комбинация от подправки, които харесвам. Ето и как го приготвих :


Чили кон карне




500 гр. телешка кайма
500 гр. червен фасул( това е отцеденото количество от две консерви по 400 грама)
400 мл. пюрирани домати
2 червени чушки
3 глави лук
4 скилидки чесън
резен целина корен
1 ч.л червен пипер
1/3 ч.л червен лют пипер
1/2 ч.л черен пипер
1/2 ч.л кимион
1 ч.л захар
олио
сол



Приготвят се зеленчуците, като се нарязват на кубчета. В тенжера се задушават лука и чесъна, след това чушките и целината. Подправките се добавят, след това и каймата. Всичко се задушава докато остане на мазнина и се прибавят пюрираните домати. Накрая се добавя захарта и червеният фасул. Готовото чили кон карне може да се сервира със сварен ориз. Приятен апетит!

събота, 17 октомври 2015 г.

Тиквени мъфини-цифрички



Тиквените истории продължават с много вкусни тиквени мъфини-цифрички. Всъщност декорацията може да е всякаква, на мен това ми хрумна. Досега винаги съм правила мъфини със сурова, настъргана тиква, но с тиквено пюре се получиха много нежни и въздушни. Може би и това, че забравих да сложа мазнина повлия на крайния резултат. Може да се добави 2-3 супени лъжици мазнина, и малко брашно допълнително. Ето и рецептата както ги направих:


Тиквени мъфини-цифрички



3 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч тиквено пюре
1 ванилова захар
1 ч.ч брашно
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л канела


за декорация:
1/2 ч.ч тиквено пюре
60-80 гр. бял шоколад


Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Постепенно се прибавя тиквеното пюре, ваниловата захар, канелата и бакпулвера. Накрая се добавя и брашното. В тавичка за мъфини се поставят хартиени капсулки и се сипва от сместа. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Крема за декорацията се приготвя, като към затопленото пюре се прибави начупения шоколад. Разбърква се докато шоколада се разтопи и смеси с пюрето. Оставя се да се охлади. Изстиналите кексчета се декорират с шоколадовото тиквено пюре. Приятен апетит!

петък, 16 октомври 2015 г.

Тиквена супа с гъби

Времето трайно захладня и минаваме на супена диета. Само мисълта за времето навън ме кара да включа всички котлони, и да приготвя топла и вкусна храна за семейството си. Обичам тиква, но никога не съм я приготвяла в солен вариант, затова реших да експериментирам отново, а резултата е очарователен. Ето и рецептата :

Тиквена супа с гъби




500 гр. тиква цигулка
200 гр. гъби
1 морков
1 глава лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
3 с.л масло
3 с.л олио
сол
по две щипки от:
индийско орехче
черен пипер
джинджифил
чесън на прах




Тиквата се почиства и реже на кубчета, моркова и пиперките на дребно, а гъбите на филийки. Лука и чесъна се наситняват. В тенжера се задушават гъбите с маслото, олиото и малко вода. Когато се задушат и омекнат, се изваждат в чиния. В същата мазнина се задушават лука и чесъна, прибавят се моркова и чушката. Накрая се добавя тиквата. Овкусява се със сол и подправки. Налива се вода да покрие зеленчуците. Вари се до омекването им и се пасира. Накрая се добавят гъбите. Супата може да се сервира с чеснови крутони. Приятен апетит! 

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Топъл сандвич с моркови на тиган

Топъл сандвич с моркови на тиган




хляб
яйце
настърган морков
настъргано сирене
шарена сол




Продуктите са в зависимост от това колко сандвича ще се приготвят. Яйцата се разбиват с вилица, прибавят се настърганите моркови и сирене. Сместа се намазва на филийки хляб. Незалепващ тиган се загрява леко намаслен. Филийките се слагат с намазаната страна към тигана. Притиска се леко отгоре. След като се запече добре се обръща от другия край. Поръсва се с шарена сол. Приятна закуска!

сряда, 14 октомври 2015 г.

Златна пилешка супа



Една по различна пилешка супа. Получи се много ароматна, вкусна и с прекрасен цвят. Вкъщи я нарекоха златна пилешка супа, и се изкуших да я запиша в блога така. Ето и как я приготвих :


Златна пилешка супа




2 пилешки бутчета
1 голям морков
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
10-12 зърна черен пипер
1/3 ч.ч ориз
сол


В тенжера се поставя пилешкото и лука нарязан на четири. Прибавят се чесъна нарязан на филийки,  моркова на едро, слагат се черния пипер и солта. Налива се студена вода. Готви се до сваряване на месото. Бутчетата се изваждат в чиния да изстинат. Бульона се прецежда и връща в тенжерата. Отделят се зърната пипер и зеленчуците се връщат в бульона. Пасира се и се добавя ориза. Ако има нужда се добавя вода. Докато ориза се свари, пилешкото месо се обезкостява и нарязва на ситно. Прибавя се в супата и се оставя да поври още 2-3 минути. Не се прави застройка. Получава се прекрасна златна супа. Приятен апетит!



вторник, 13 октомври 2015 г.

Прясно зеле с домати

Прясно зеле с домати




1/2 средно голяма зелка
250 мл. доматен сок
1 дафинов лист
1 ч.л червен пипер
1/3 ч.л черен пипер
щипка лют червен пипер
олио
сол


Зелето се нарязва на тънки ленти и се задушава в малко мазнина и вода. Когато омекне се подправя със сол, черен и червен пипер. Прибавя се дафновият лист и доматения сок. Похлупва се с капак и се вари до готовност. Приятен апетит!

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Тортичка с бишкоти




Тези дни ми е тортено, нищо че не ми се получават много, много тортите. Решила съм, ще започнат да ми се получават. Тортето се получи много нежно, с лек желиран слой, и вкусни напоени бишкоти. Дори най-големият критик вкъщи я хареса, затова я споделям. Докато се реша дали да я показва или не, тортата понамаля, затова показвам само едно парченце.


Торта с бишкоти




240 гр. бишкоти
3/4 ч.ч пудра захар
1 ч.ч кисело мляко
200 мл. течна сметана
400 гр. заквасена сметана
3-4 с.л какао
5 гр. желатин
сироп за сиропиране


Използвах откопчаваща се тортена форма 28 сантиметра. В подходящ поднос се поставя откопчаващия се ринг. Приготвя се съд с концентриран плодов сироп за потапяне на бишкотите. Аз използвах сироп от вишни. Част от бишкотите се разрязват напречно на две. Потапят се половинките в сиропа и се нареждат изправени по стената на ринга. По дъното също се подреждат сиропирани бишкоти. За крема първо се накисва желатина в малко студена вода. Течната сметана се разбира с миксер, прибавя се пудрата захар и какаото. Прибавят се заквасената сметаната и киселото мляко. Накиснатия желатин се загрява на водна баня, и постепенно се прибавя към крема. Разбърква се хубаво и се изсипва върху бишкотите. Оставя се в хладилник за няколко часа. Приятен апетит! 



неделя, 11 октомври 2015 г.

Овесена каша със сирене

Овесена каша със сирене


5 с.л овесени ядки
1 с.л масло
1 с.л захар
бучка сирене



В купа се поставят овесените ядки, маслото, захарта.  Натрошава се сиренето отгоре и се залива с вряла вода. Похлупва се с капак. Изчаква се няколко минути и се разбърква. Приятна закуска!

петък, 9 октомври 2015 г.

Ориз с праз и маслини



Една любима постна манджичка, много изкушаваща и вкусна. Обичам да я приготвям в студеното време, и гореща, гореща да си похапвам. Приготвя се много лесно и бързо. Ето и рецептата :


Ориз с праз и маслини





3/4 ч.ч ориз
10-15 маслини
2 стръка праз
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
1/3 ч.л чесън на прах
30-40 мл. олио
сол


Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца и се задушава в малко мазнина. Прибавя се почистеният ориз и подправките. Разбърква се докато всичко се смеси добре. Прехвърля се в тава, прибавят се маслините, и ако са без костилки, могат да се нарежат на 3-4 колелца. Залива се с вода и се пече в загрята фурна. Поднася се със свежа салата. Приятен апетит! 

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Пилешко филе с цитруси на тиган


В това мрачно и студено време искам малко цветове в чинията. Имам нужда от слънце, и портокала и лимона са моите главни герои в рецептата. След това дойде шантавата аранжировка на точки, и ми стана шарена порцията. Ето да видите и вие.


Всичко започна скромно и накрая стана весело ;). Ето я и рецептата :

Пилешко филе с цитруси на тиган





800 гр. пилешко филе
1 портокал
1 лимон
1/2 ч.л захар
1 ч.л риган
1 ч.л розмарин
3 с.л олио
сол


Портокала и лимона се изцеждат. Сока се поставя в купа, прибавят се подправките, олиото и солта. Разбърква се докато всичко се смеси добре.



Филетата се изтъняват и се поставят в маринатата за най малко 20 минути. В незалепващ тиган се запичат от двете страни докато станат готови и се карамелизират. Готви се под капак. Поднасят се с прясна салата и по желание портокалови резени. Приятен апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Торта Гараш и Рожден Ден

Днес е поредният специален ден в моя живот. Днес празнуваме с мама рожден ден. Точно така, родила съм се точно на нейния рожден ден. Пожелавям си най-вече здраве за нас двете, и за прекрасното ни семейство, много щастливи дни и сбъднати мечти! Почерпете се с вкусна и лесна тортичка!


Торта Гараш




6 яйца
1 1/2 ч.ч захар
200 гр. масло
3 с.л какао
1 ванилова захар
2 ч.ч смлени орехови ядки
1 с.л ром


В две купи се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърда пяна с половин чаша захар. Жълтъците се разбиват заедно с останалата захар. Прибавят се маслото, какаото и ваниловата захар. От тази смес се отделя една чаша. Към останалото се прибавят смлените ядки, рома и белтъците. Пече се в тортена форма на 200 градуса. След като се извади се охлажда и намазва с отделения крем. Украсява се с половинки орехови ядки. Приятен апетит! 
* Рецептата е от книгата на Невяна Кънчева- "Готварската книга"

петък, 2 октомври 2015 г.

Пълнени дюлеви резени с кайма



Отдавна искам да приготвя дюля в солено ястие, но до сега все нещо се объркваше. Най често дюлите свършваха ;) Но днес правейки смес за кюфтета, реших да приготвя част от каймата с подложка от дюля. Получиха се много вкусни резенчета. Дюлята е сравнително неутрален плод и чудесно се съчета с каймата. Когато приготвяте следващия път кюфтета, заделете малко от сместа и си направете рецептата.


Пълнени дюлеви резени с кайма




дюля
овкусена кайма за кюфтета
пушена гауда или кашкавал
олио
сол


Дюлята се нарязва на резени и се почиства от семенниците*. Парчетата се поставят в купа с вода. Изрязва се част от вътрешността на дюлята, като се оставя поне половин сантиметър до кората. Част от вътрешността се наситнява и прибавя към приготвената кайма. С нея се напълват резените дюля и се поставят в загрята фурна, в тава с малко вода и мазнина на дъното. По средата на печенето се поръсват с кашкавал и се допичат до готовност. Приятен апетит!

*От семениците може да се приготви плодов чай. В сварен билков чай ( в моя случай от мащерка) се поставят измитите излишни парченцата от дюля. Ако има нужда се долива вода. Сварява се още веднъж. Получава се чудесен смесен чай с плодов вкус.

четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Свинско със зеленчуци по китайски



Не съм приготвяла преди свинско месо по китайски, а няколко снимки в интернет ме провокираха да опитам. Използвах свинско каре за рецептата, което предварително мариновах в сладко- кисела марината.


Свинско със зеленчуци по китайски




400 гр. свинско каре
2 моркова
2 глави лук
200 гр. печурки
2 червени чушки
олио
сол

за маринатата:
3 с.л оризов оцет
3 с.л соев сос
1 с.л захар
1/2 ч.л джинджифил на прах
1/2 ч.л чесън на прах
щипка червен лют пипер
2 с.л олио
сол


Месото се нарязва на лентички и се поставя в купа. Прибавят се подправките, соса, олиото и оцета. Разбърква се хубаво и се оставя настрани. Зеленчуците се почистват и режат на парчета по желание. Гъбите ако са дребни могат да останат цели, ако не са се режат на две или четири. Загрява се мазнина и последователно и по отделно се запържват зеленчуците. Изваждат се в купа. Накрая се запържва месото, и когато е готово се връщат всички зеленчуци при него. Налива се малко соев сос и всичко се задушава. По желание могат да се сервират със спагети или ориз. Приятен апетит!