Преди време бях чувала за чудодейните свойства на шведската горчивка, но така и не се възползвах от информацията. Мина доста време и един хубав ден, търсейки си хубава билкова книга попаднах на книгата на Мария Требен-Здраве от Аптеката на Господ. Продавачът много я похвали, а вече бях чувала и от Ели добри отзиви. Докато си говорехме, той сподели, че е много доволен от шведската горчивка, и че съпругата му сама я приготвяла. И ако не ми беше казал как точно я приготвят, може би нямаше да я направя.
В билковите аптеки и дрогерии се продава готов микс шведски билки. Не че не могат да се намерят и поотделно, но е трудоемко. Билките са много, но с малки количества. Лично аз открих смес наситнени билки, и такива на прах. Реших да разделя сместа на две, и я приготвих така:
Малка шведска горчивка
50 гр. шведски билки на прах
750 мл. 38-40 градусова ракия или водка
Билките се поставят в стъклено шише или буркан. Оставя се на слънце или топло място. Разклаща се енергично сутрин и вечер. След 14 дни се прецежда. Горчивката се съхранява в тъмни бутилки. Преди употреба се разклаща. Приема се вътрешно смесена с билков чай или вода, никога не се приема с мляко. Външно се прилага под формата на компрес, като предварително кожата се омасли добре.
Рецептата е била открита в документацията на прочутия шведски лекар д-р Самст, който доживял до 104 годишна възраст.