Търсене в този блог

вторник, 26 септември 2017 г.

Крем с кондензирано мляко


Това вкусно кремче се появи в момент, когато имах няколко кутии с кондензирано мляко, а ми се хапваше семпъл десерт. Така се и роди рецептата,  с наличностите вкъщи. Получава се крем с наситен млечен вкус, но и много интересен. Ако ви се намира някоя поизостанала кутия с кондензирано мляко може да опитате:

Крем с кондензирано мляко





1 консерва кондензирано мляко(подсладено)
500 мл прясно мляко
500 мл вода
4 яйца
1 пудинг ванилия (за 500 мл мляко)
1 есенция ванилия
70 гр. масло




Прясното мляко и водата се смесват и загряват. През това време яйца се разбиват с миксер, към тях се прибавят пудинга, кондензираното мляко и ванилията. Постепенно се налива стопленото мляко и се връща на котлона. Разбърква се постоянно, докато сместа заври и се сгъсти. Готовия крем се охлажда леко и се прибавя маслото. Разбърква се докато се усвои. Разсипва се в десертни купички или чашки. Охлажда се преди сервиране. По желание може да се декорира с пресни плодове, шоколадови стружки или слой желирани плодове. Добър апетит!

понеделник, 11 септември 2017 г.

Суха кавърма с наденица

     


Едно зимно ястие, но подходящо и за по-хладните летни и есенни вечери. Исках да избягам от традиционните яхнии, и сготвих ястието без сос. Получи се много добре, и прекрасно се съчета с пресни морковчета. Ето и продуктите и рецептата:


Суха кавърма с наденица






650 гр. сурова наденица
500 гр. гъби
3-4 глави лук
7-8 кисели краставички
1/2 ч.л. риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол




В тенжера се задушава нарязаният на дребно лук. Гъбите се режат на четвъртинки. Прибавят се към лука и се готвят докато омекнат. Овкусяват се с подравките. След това се добавя наденицата нарязана на парчета. Задушава се, докато ястието остане на мазнина, и наденицата се сготви. Киселите краставички се добавят малко преди да се извади „кавърмата” от котлона. Сервира се с пресни зеленчуци. Приятен апетит!