Търсене в този блог

петък, 20 ноември 2015 г.

Рецепти за постни ястия

Реших да събера на едно място всички постни рецепти в блога, а те се оказаха  учудващо много. Хубаво е да бъдат на едно място за бързо приготвяне на меню по време на постите. В част от рецептите има минимално количество масло, което може да се замени с олио или друга предпочитана мазнина. Рибните ястия съм включила за дните, в които тя е разрешена. Не съм предполагала, че постенето може да бъде толкова леко и приятно. Спокоен и зареждащ пост, приятели!

Салати:
Салата айсберг с крутони
Салата от боб с тиквичка и домат
Салата със спанак, моркови и пащърнак
Салата с броколи, нар и цитросов дресинг 
Цветна трушия
Салата с целина, рукола и цвекло
Салата с моркови, цвекло и слънчогледови кълнове
Свежа салата с кайсиев дресинг
Зелена салата с печено цвекло 
Подлучени тиквички
Салата от печени червени чушки и патладжани
Свежа салата с малинов дресинг
Салата със спанак, рукола и домати
Салата " Като на шефа"
Броколи на фурна 
Салата с акация и глухарче 
Салата с цветя и зелени сливи 
Зеленчукова салата с левурда
Салата от моркови и ябълка с меден дресинг

Разядка, песто и дип:
Зелено песто с целина
Разядка с кестени, орехи и сушени домати
Картофено пюре с кисели краставички и пъщарнак 
Кьопоолу 
Песто с левурда 
Магданозено песто
Разядка с авокадо и сушени домати
Дип от авокадо

Закуски и смутита:
Зелено смути с рукола
Смути с рукола, круша и смокини 
Смути с магданоз, рукола и копър
Плодово орехово мляко
Трахана
Зелен сок с тиквичка и спанак 
Таханова попара
Смути със сусамов тахан

Супи:
Тиквена супа с гъби 
Леща гореща 
Крем супа с тиквичка и печени червени чушки 
Таратор с орехово мляко
Картофена крем супа и крутони с копър
Супа от зелена бакла
Картофена супа със зелев сок
Боб чорба 
Доматена супа с фиде 
Супа от червена леща

Основни ястия:
Леша със спанак и царевица
Зеленчуков гювеч с кафяв ориз 
Прясно зеле с домати
Ориз с праз и маслини 
Каша с печени чушки
Яхния с грах
Пълнени червени чушки с пшеница и патладжани 
Яхния с бакла и гъби
Лятна манджа
Кисело зеле с ориз на фурна

Риба:
Скумрия на фурна с лимонова коричка
Печена пъстърва с топла картофена салата

Хляб и фокача:
Фокача с риган и сушени домати 
Хлебче с лимецово брашно 
Семолина хляб 
Хляб без месене
Хляб без месене 2
Основно тесто за пица и фокача
Бял хляб с квас за 6 часа

Десерти:
Ябълкови кексчета със сладко от смокини
Кокосово мляко с ориз
Сурови бонбони от ядки и сушени плодове 
Суров какаов крем

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Яхния с гъби и грах



Никога до сега не съм готвила кладница, но затова пък направих смело една яхния с нейно участие. Оказа се доста вкусно ястие, и въпреки препоръката на продавачката да я панирам, аз си я направих както бях решила. Много интересна комбинация на грах с два вида гъби. Ето и как я приготвих:


Яхния с гъби и грах





150 гр гъби печурки
150 гр. гъби кладница
250 гр сварен грах
1 морков
1 стрък зелен лук
1/3 ч.л куркума
1/2 ч.л кимион
2 с.л брашно
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол



Гъбите, моркова и лука се почистват. Моркова се реже на колелца, лука се разделя на бяла и зелена част и се реже на колелца. Печурките се режат на четири, кладницата се накьсва. В малко мазнина се задушава бялата част на лука и морковът. След като омекнат се прибавят печурките. Подправя се с черен пипер, сол, кимион и куркума. Когато сместа се задуши се прибавя кладницата. Следва брашното, малко вода и сварения грах. Когато брашното се свари се оттегля от огъня. Приятен апетит!

сряда, 18 ноември 2015 г.

Разядка с кестени, орехи и сушени домати



Преди няколко дни се изкуших да си купя кестени. Много ги обичам варени или печени. Този път ги приготвих варени, и докато ги почиствах си хапвах. Накрая останаха много малко, и реших да ги направя на разядка. Получи се чудна, идеална за препечена филийка.


Разядка с кестени, орехи и сушени домати





100 гр. сварени кестени
50 гр. орехи
5-6 резена сушени домати
1 скилидка чесън
зехтин
сол


Орехите се накисват във вода за два часа. Сварените кестени се белят, поставят се с всички продукти в блендер. Смилат се до фино или по едро пюре. Ако сместа е гъста, може да се разреди с водата от накисването на орехите. Преди поднасяне се охлажда. Приятен апетит!

вторник, 17 ноември 2015 г.

Каша с печени чушки



Това е мамината бърза неделна гозба. В спомените ми, това е един от аламинутите, които хапвахме за вечеря. Приготвя се толкова бързо, и с толкова малко продукти, а е толкова вкусно. Както и последните няколко рецепти е подходящо за постна трапеза. За непостещите може да се поднесе с месо или сирене.

Каша с печени чушки





10-15 печени чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л брашно
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
щипка черен пипер
олио


Печените чушки е хубаво да са зелени и червени. Нарязват се на лентички.
Лука и чесъна се наситняват. Задушават се в тенжера, прибавят се подправките и солта. Когато омекнат се прибавят чушките.
След като течността от зеленчуците се изпари, се прибавя брашното. Разбърква се,  налива се вода до желаната гъстота. Вари се още пет минути и се оттегля от огъня.
По желание се поръсва с магданоз. Приятен апетит!

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Леща със спанак и царевица



Когато видях при Танита, нейната Леща със спанак, много ми хареса комбинацията със зеленолистни. Изцяло промених рецептата, и я направих според моите наличности. Оказа се много вкусно и засищащо ястие. Освен това е изцяло постно ястие, подходящо за започналите пости.


Леща със спанак и царевица




1 ч.ч леща
1 морков
1 пащърнак
1/2 глава целина
1 глава лук
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч замразена царевица
300 гр. пресен спанак
1 ч.л червен пипер
2 ч.л джоджен
2 ч.л риган
олио
сол


Морковът, пащърнака, целината и лука се почистват и настъргват на едро ренде. Чесъна се бели и реже на едро. Спанака се измива, отделят се дръжки и листа. Листата се режат на лентички, дръжките на дребно. В загрята мазнина се задушават настърганите зеленчуци, прибавят се дръжките на спанака, и се готви докато омекнат. Слагат се подправките, посолява се. Изсипва се лещата и се налива вода. Вари се до готовност на лещата, след това се прибавят царевицата и листата от спанак. Оставя се още пет минути и се оттегля от огъня. Приятен апетит!

неделя, 15 ноември 2015 г.

Ябълкови кексчета със сладко от смокини


Днес започват Рождественските пости, и реших да приготвя изцяло постни кексчета. Никога не съм приготвяла мъфини без яйца, но този път успешно ги замених с ябълково пюре. Получиха са много вкусни и доста сладки. Захарта в рецептата може да се редуцира с четвърт чаша. Ето и рецептата :


Ябълкови кексчета със сладко от смокини




1 ч.ч. ябълково пюре*
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч брашно
1 ч.ч кафява захар
1 ч.л бакпулвер
1 ванилова захар
1 ч.л ябълков оцет
сладко от зелени смокини



Ябълковото пюре и захарта се разбъркват с миксер, прибавя се олиото. Разбърква се, докато олиото се усвои напълно. След това се прибавят бакпулверът, оцета и ваниловата захар. Накрая се прибавя брашното. По една лъжица от сместа се изсипва в хартиени капсулки, поставени във форма за мъфини. Отгоре се поставя по една или половин смокиня от сладкото. Отгоре се поставя още малко от сместа. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. По желание се поръсва с пудра захар. Приятен апетит!

*Ябълковото пюре приготвих, като пасирах три сурови ябълки с малко лимонов сок. Могат също така да се използват и сварени ябълки. 

събота, 14 ноември 2015 г.

Салата със спанак, моркови и пащърнак


Много вкусна, ароматна и свежа комбинация от зеленчуци. Чудесна идея за разнообразие на есенно- зимните салати. Вкуса на пащърнака е много хубав в салата, а цвета му контрастира на моркова и спанака. С две думи вкусничко се получи. Опитайте! 

Салата със спанак, моркови и пъщарнак




1 морков
1 пащърнак
шепа спанак
лимон
кайсиево масло
хималайска сол



Морковът и пащърнака се почистват и настъргват на едро ренде. Спанака се измива и реже но лентички. Зеленчуците се смесват и разбъркват. В малко бурканче се сипва прясно изцеден лимонов сок, кайсиевото масло и хималайската сол. Разбърква се енергично и се овкусяват зеленчуците. Приятен апетит!