Търсене в този блог

петък, 9 септември 2016 г.

Тасос-Скала Потамия



От много време исках да отида в Гърция. Но все отлагах, до този момент. Причини винаги се намираха, най-вече езиковата бариера. Все си мислих, че с моя ужасен английски никъде няма да ме разберат. Оказа се, че ужасно греша, и мога да си поръчам хляб и вода, и не само тях. Гърците се оказаха много гостоприемни и дружелюбни.
В последните два дни преди пътуването ми беше леко притеснено, защото имаше проблем с резервацията. Получих няколко обаждания от българска и гръцка страна, и в крайна сметка ни препоръчаха да се настаним на друго място. Очаквах, че ще се разочаровам, но притесненията ми бяха напразни. Домакинът ни беше много любезен да ни настани в друг свой апартамент на брега на морето. Останах възхитена от мястото и много щастлива.
Морето беше на метри от нас, а заведенията и магазините на няколко крачки. Въпреки това вечерите бяха тихи и спокойни. Идеалното място за семейство с деца.
Първия ден се помъчихме с английските менюта, но после открихме Митко от Карнобат, в любимото ни заведение CAPTAIN, който ни помагаше в избора. Опитахме различни рибни ястия, вкусните гръцка мусака, пастицио и дзадзики. Аз най много се впечатлих от мусаката и постициото, които опитвах за първи път. Изключително вкусни, огромни и засищащи порции!
Скала Потамия е курортното селище на Потамия. Намира се на източния бряг на остров Тасос. На около 20-25 километра път от Лименас, където пристигнахме с ферибот. За Тасос фериботи могат да се хванат от Кавала и Керамоти. От Керамоти е по-близко и предпочитано от повечето туристи. Фериботи от там има през целия ден през 30 минути или час. Пътува се за 30-35 минути. Гледките от високо са невероятни. Пътуването е спокойно и приятно. Фериботите превозват пътници и автомобили.
Пожелавам си отново да се върна в Гърция, но този път за повече дни ;).



















петък, 2 септември 2016 г.

Пилешко бон филе паприка



С пилешкото филе не се обичаме от пръв поглед. Не веднъж съм взимала и опитвала да го вкарам в менюто, но не ми се получава много добре. Все има мрънкащи и недоволни. Обаче аз съм упорита и продължавам. Все някога ще го проядем. Този път се получи според мен много вкусно, и половинката си хапна от него. Ето и как го приготвих :

Пилешко бон филе паприка





500 гр. пилешко бон филе
1 с.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
1/2 ч.л кимион
1/2 ч.л чесън на прах
2 с.л брашно
1/2 ч.ч фини овесени ядки
олио
сол




В купа се смесват подправките, солта и малко олио. Пилешките филенца се разбъркват и овкусяват със сместа. Оставят се настрани за 20-30 минути да се овкусят. След това се овалват в овесени ядки, корнфлекс или галета. Изпържват се в загрято олио. След изваждане се поставят върху кухненска хартия за да поеме излишната мазнина. Към тях може да се приготви сос от кисело мляко, чесън и копър. Приятен апетит!

понеделник, 29 август 2016 г.

Млечен хляб с мед



В понеделник започвам с любимата ми тема- за хляба. Не веднъж съм споделяла, че обичам да меся хляб, особенно, когато се получава накрая една такава пухкава и вкусна питка. В рецептата комбинирах прясно и кисело мляко и на финала имах фантастичен хлаб. 




Медените хлебчета също са ми слабост, а печените в тенжера са с уникална коричка. Не са нужни много усилия за приготвянето, втасването и печенето забавят процеса. Но си струва всяка минутка отделена за кръглото хлебче. Ето и продуктите- не много на брой, но напълно достатъчни за крайния резултат:

Млечен хляб с мед





4 ч.ч брашно
1 ч.ч прясно мляко
1 ч.ч кисело мляко
7 гр. суха мая
1 с.л мед
1 ч.л сол




В затопленото прясно мляко се разтваря маята и меда. Брашното се пресява заедно със солта в купа. Прави се кладенче, и когато маята се активира се прибавя към брашното. Постепенно, разбърквайки с лъжица се прибавя и киселото мляко. Когато се оформи на топка тестото се прехвърля на набрашнен плот и се измесва с ръце.



Оставя се покрито тестото в купа да удвои обема си. След това отново се премесва и се поставя върху хартия за печене. В това време се загрява фурната на 220 градуса. Поставя се в нея тенжера с капак, или от йенско стъкло, отново с капак да се загрява във фурната. Когато хлябът се надигне отново, фурната трябва да е загряла. С помоща на хартията за печене се прехвърля питката в тенжерата. Захлупва се с капака. Пече се 40-45 минути, като след 30-те може да се провери за готовност. На последните 5-10 минути може да се махне капака, но аз не съм го махала и се получи чудесна коричка. След изваждане питката се поставя на решетка да се охлади напълно. Приятен апетит!

петък, 26 август 2016 г.

Леща със сушени сини сливи



Отваряйки шкафа попаднах на позабравен пакет със сушени сини сливи. Помислих какво да ги правя, но бях намислила да приготвям леща. Тогава реших да ги включа в рецептата,  и не сбърках. Получи се много приятна леща, с приятната сладост на сините сливи, истински разкош. Ето и как я приготвих:


Леща със сушени сини сливи





1 ч.ч зелена френска леща
150 гр. сушени сини сливи без костилки
1 морков
1-2 домата
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.л червен пипер
1 ч.л джоджен
1 ч.л универсална подправка*
олио
сол


В тенжера се слага вода да заври. През това време лука се реже на ситно, моркова се насъргва, а чесъна се бели. Зеленчуците се прибавят, овкусява се със сол и подправки. Прибавя се олиото. Лещата се измива и се прибавя към заврялата вода. След като отново заври се прибавят накиснатите за 10-15 минути в топла вода сини сливи. Оставя се лещата и сливите да се сваряти след това се прибавят нарязаните на ситно домати. Готви се още пет минути и се оттегля от огъня. По желание може да се уплътни с малко брашно предварително разтворено в студена вода. Исипва се с разбъркване във врялата леща и се оставя отново да заври. Приятен апетит!





*Универсална подправка приготвям от следните подправки на прах:

1 част черен пипер
1 част кимион
1 част чесън на прах
1/2 част джинджифил
1/2 част сминдух
1/4 част лют червен пипер

Съхранявам в малко бурканче и добавям почти на всяка манджа. Не правя големи количества,  предпочитам да приготвям често по малко. Понякога сменям подправките, но основните са първите три ;)


сряда, 24 август 2016 г.

Разядка със зелени маслини



Времето малко захладня и желанието за готвене се завърна. Но днешната рецепта е отново бърза и лесна, без кулинарна обработка и много свежа. Понякога за закуска ми се хапва филийка намазана с нещо, а комбинирана със свеж и вкусен летен домат е уникална.
Купих зелени маслини, които и неколкократно обезсолявани бяха достатъчно солени. Така приготвини вече можеха да се хапват.


Разядка със зелени маслини





100 гр. зелени маслини без костилки
1/2 връзка магданоз
зехтин
лимонов сок
по желание:
скилидка чесън




Приготвянето е много лесно. Всички съставки се слагат в блендер или пасатор и се пасират финно. Лимоновият сок се добавя по малко на вкус. Ако маслините са безсолни може да се добави малко сол. Няма нужда от други подправки, но по желание може да се добави черен пипер или лют червен пипер. Намазана на филийка, разядката е чудесна. Приятен апетит!

вторник, 16 август 2016 г.

Соленки с моцарела и маслини



Когато видях при Роси нейните соленки с рикота и скаморца се изкуших и аз да приготвя. Обаче в хладилника залежаваше една моцарела, а нямах и скаморца и рикота. Затова при мен рецептата придоби различни грамажи и продукти, но това не ми попречи да й се насладя. Хубави са и топли и студени. Моите соленки са направени от:


Соленки с моцарела и маслини





2 яйца
70 гр. масло
125 гр. моцарела
50 гр. маслини без костилки
1(17.5гр.) триъгълник топено сирене с вкус на синьо сирене
60 г. краве сирене
1 ч.л бакпулвер
200 гр. брашно
чубрица
малко сол


Яйцата се разбиват с миксер,  прибавят се маслото и топеното сирене. Моцарелата се нарязва на дребно или настъргва, маслините се наситняват,  а сиренето натрошава. Всичко се разбърква добре, прибавят се брашното, солта и бакпулвера. Сместа е лепкава. Може да се остави така и с лъжица да се оформят топчета върху хартия за печене. Аз така направих. Другият вариант е да се охлади сместа в хладилник и след около час да се доомеси с малко брашно и да се изрежат формички. Поръсват се с чубрица. Отново се поставят върху хартия за печене и се изпичат в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Охлаждат се леко върху решетка и се поднасят. Приятен апетит!




сряда, 10 август 2016 г.

Салата със заешко месо и спанак


Една лесна салата, или направо цяло ястие. Ако имате под ръка заешко или пилешко месо, приготвянето не отнема много време. А ако е предварително сварено или печено става още по бързо. Комбинацията от спанак, рукола и месце много ми допадна, а градинският домат придаде допълнителен вкус. Истинско изкушение! 


Салата със заешко месо и спанак





заешко(пилешко) месо
1 домат
шепа рукола
шепа бейби спанак
1/2 лимон
зехтин
брашно
черен пипер
сол


Заешкото(пилешкото) месо се нарязва на хапки. Овкусява се със сол и черен пипер. Поръсва се с малко брашно и се изтупва от излишното. В тиган се загрява мазнина. Месото се изпържва от всички страни. Изважда се в чиния и се оставя настрани да се охлади.
Руколата и спанака се измиват и подсушават. Домата се нарязва на хапки. Зеленчуците се овкусяват със сол, зехтин и сока от половин лимон. Прехвърлят се в чиния за сервиране,  отгоре се поставя месото. Приятен апетит и наздраве!