Търсене в този блог

петък, 23 януари 2015 г.

Питка за юбилей



Вчера татко имаше юбилей, и реших да му направя питка за празника. Да ни е жив и здрав, все така да ни помага и още дълго време да събира деца, внуци, а защо не и правнуци след време.
За питката се доверих на рецептата на Илиана от Щъркелово гнездо за Богата погача. За оформянето използвах една снимка от интернет, защото исках да получа повече парчета, а и сложих в питката сирене. Ето я и самата рецепта, с малки промени при мен:


Питка за юбилей

 



1 кубче прясна мая
300 мл прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
2 яйца
1 с.л. захар(можеше и още малко да добавя за по-сладък вкус)
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно
разтопено краве масло за намазване
около 400 грама сирене





Разтворих маята в топлото прясно мляко, добавих захарта и малко брашно. Пресях останалото брашно, добавих солта. Смесих киселото мляко и олиото, добавих към тях едното яйце и другия белтък, жълтъка оставих за намазване. Направих кладенче в брашното и изсипах първо киселото мляко с яйцата и олиото, а след това и шупналата мая. Омесих тестото, оставих да втаса, и след това оформих по този начин:





Снимката е от интернет, но не съм сигурна от къде. 
Тестото разделих на две, след това всяка топка на още четири. Разточвах всяка топка на елипса, намазвах с разтопено масло, поръсвах със сирене. След това върху нея поставях още една елипса, която също намазвах с масло и наръсвах със сирене. Завивах на руло от дългата страна. Отрязвах крайните парчета на всяко от четирите рула, а средната част нарязвах на четири триъгълника. Външните парчета подредих в средата, а триъгълниците по края. Пекох в загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Получи се чудесна и вкусна питка. А средата грееше като букет.




Няма коментари:

Публикуване на коментар